Svijet Udarno Vijesti

Predsjednik Kolumbije pozvao na globalnu legalizaciju marihuane

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos pozvao je na globalnu legalizaciju marihuane kao vid pomoći u borbi protiv šverca teških droga i nasilja, piše britanski list Daily Telegraph.

Kolumbijski predsjednik pridružio se tako sve dužoj listi uticajnijih ličnosti Latinske Amerike koji zahtjevaju reviziju politike kojom se nekoliko decenija vodila borba protiv trgovine drogom.

Prema njegovim riječima, legalizacija blažih narkotika, poput marihuane, pomoći će u poboljšanju međunarodnih napora za borbu protiv jačih droga kao što su kokain i heroin.

Svijetu je potrebno da razgovora o novom pristupima. Mi i dalje mislimo unutar istih okvira koje smo imali u proteklih 40 godina“, rekao je on.

Na pitanje da li bi legalizacija marihuane omogućila napredak, Santos je odgovorio potvrdno i da će on podržati taj prijedlog “ukoliko to istovremeno učini više njegovih kolega”.

Međutim, on je naglasio da druge zemlje treba da preuzmu vodeću ulogu u toj incijativi jer je to u Kolumbiji pitanje od “nacionalne bezbjednosti“, dok je to u drugim državama uglavnom povezano za oblasti “zdravlja i kriminala”.

Šverc narkoticima finansira nasilje i neregularne organizacije u našoj zemlji. Bilo bi pogubno kada bih ja preduzeo prvi korak“, istakao je Santos.

Srna/Informer.ba