BiH Ekonomija Vijesti

Predsjednik Slovačke obratio se privrednicima RS-a

Predsjednik Slovačke Ivan Gašparevič zajedno s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem danas je u Banjaluci posjetio Privrednu komoru Republike Srpske, javio je dopisnik agencije Anadolija.

U pratnji slovačkog predsjednika bila je i brojna privredna delegacija te zemlje, koja je obavila niz bilateralnih razgovora s predstavnicima Vlade i privrednicima.

Nivo robne razmjene Slovačke i RS-a je 80 miliona KM, kazao je predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić i izrazio uvjerenje da će doći do njenog unapređenja. Dodao je da RS ima suficit u robnoj razmjeni sa slovačkom, zahvaljujući proizvodnji papirne konfekcije u fabrici Celex koju su u procesu privatizacije kupili slovački privrednici.

Obraćajući se privrednicima Slovačke i RS, Radmanović je istako da će ovaj sastanak biti važan podstrek za bolju privrednu saradnju RS i Slovačke.

Slovačka i Gašparervič su u više navrata pokazali da su prijatelj svih u BiH i da podržavaju njen put ka Evropskopj uniji. Saradnja između dvije zemlje ne bi bila potpuna kad je ne bi pratila i ona privredna“, rekao je Radmanović.

Dodao je da dosadašnju saradnju BiH i Slovačke “možemo podijeliti na dva dijela, na ono što je korisno i ono što je korektno, ali da se mora reći da je ona nedovoljna i sa jedne i druge strane i učestvuje samo sa jedan posto u ukupnoj trgovinskoj saradnji BiH i inostranstva“.

I slovačke investicije u BiH, iako uspješne, bile su do sada vrlo male i u odnosu na ukupne iznose 0,2 posto, napomenuo je Radmanović.

Jučer smo imali značajne razgovore s Predsjedništvom BiH u Sarajevu. Danas je nastavak ovih razgovora u Banjaluci. Već sama činjenica da se sastaju najviši predstavnici naše dvije zemlje dobar je signal i za saradnju privrednika. Uvjeren sam da lično kontakti privrednika su najbolji instrument za jačanje povjerenja u institucije države“ izjavio je slovački predsjednik Ivan Gašparevič.

Kazao je da današnji privredni forum, organiziran u vrijeme recesije, doprinosi jačanju povjerenja među privrednicima. Zaključio je da bi prilivu većih investicija Slovačke u BiH doprinijele i zakonske pogodnosti koje bi BiH bila spremna ustupiti slovačkim privrednicima

AA/Informer.ba