Izdvojeno Politika Vijesti

Predsjedništvo BiH uputilo pismo liderima političkih stranaka

Predsjedništvo BiH uputilo je pismo vođama političkih stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu PSBiH u kojem je obrazložen način na koji će Predsjedništvo BiH postupiti prigodom odabira mandatara za predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Od političkih stranaka i njihovih vođa zatraženo da se rješavanju ovoga problema priđe s maksimalnom ozbiljnošću i što žurnije, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U pismu je navedeno da, s obzirom da predloženi kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara BiH Slavo Kukić nije dobio potrebitu parlamentarnu većinu, koja bi ga potvrdila na toj dužnosti, Predsjedništvo BiH, svjesno svoje zakonske obveze da, sukladno članku 11. stavak 1. Zakona o Vijeću ministara u roku od osam dana ponudi ime drugog mandatara, poziva lidere i rukovodstvo političkih stranaka da odlučno reagiraju i nađu rješenje za izbor novog predsjedatelja VMBiH.

‘Imajući u vidu činjenicu da još ne postoji dogovor političkih stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o parlamentarnoj većini, Predsjedništvo BiH stoji pri stavu da je rješenje za nastalu situaciju da kandidat ili kandidati za predsjedatelja Vijeća ministara BiH imaju potporu 22 zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH, u koju su uključene entitetske većine“, navodi se u pismu.

Predsjedništvo BiH traži od vođa političkih stranaka koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da samostalno ili koaliranjem s drugim političkim strankama predlože kandidata ili kandidate koji imaju takav kapacitet. Uz prijedlog treba dostaviti potpise 22 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koje će uključiti entitetske većine, čime će se smatrati da su ispunjeni uvjeti za formalnu kandidaturu.

Predsjedništvo BiH će, kako se ističe u pismu, prihvatiti takvu inicijativu političke stranke ili koalicije stranaka i imenovati novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH, te poslati Parlamentarnoj skupštini BiH na potvrđivanje.

Vodeći računa o činjenici da postoji zakonski rok u kojemu treba biti dostavljeno ime novog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Predsjedništvo BiH traži da se poštuje ovaj rok. Smatrajući da je krajnje vrijeme da se prevaziđe politički zastoj u oformljenju izvršne vlasti na razini BiH, te krene u rješavanje ozbiljnih i nagomilanih pitanja koja su od sudbinskog značaja za budućnost zemlje, Predsjedništvo BiH poziva vođe i rukovodstva političkih stranaka da pokažu političku odgovornost za oformljenje novog Vijeća ministara BiH“, nevedeno je u pismu Predsjedništva BiH.

 

Fena/Informer.ba