Izdvojeno Politika Vijesti

Predsjedništvo HDZ-a: Osnovati Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjedništvo HDZ-a BiH danas je podržalo osnivanje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH (HAZU BiH)…

Predsjedništvo HDZ BiH od svih tijela Hrvatskog narodnog sabora (HNS) zahtijeva aktivno uključivanje u realizovanje ovog zaključka – saopšteno je iz ove stranke.

Glavno vijeće HNS-a ranije je podržalo inicijativu i aktivnosti na osnivanju HAZU-a BiH. Ideja o osnivanju ove institucije u javnosti su se pojavile i mnogo ranije a mnogi su to protumačili kao odgovor na osnivanje Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).

Slično kao što i BANU, i ideja o HAZU BiH izazvala je suprotna reagovanja i javnosti i lica iz javnog života i intelektualaca. Dok jedni smatraju da je Hrvatima u BiH potrebna jedna ovakva institucija, koja bi trebala voditi računa o razvoju obrazovanja, nauke, kulture, umjetnosti, medija, očuvanju jezika, i sl., drugi smatraju kako se radi o čistom politikantstvu, kao što je to slučaj i sa BANU.

Bez obzira na to, prema dostupnim informacijama, ova institucija mogla bi zaživjeti već od jeseni, a članstvo bi trebali uzeti brojni hrvatski intelektualci.

Kao najozbiljniji kandidati za članstvo u akademiji figuriraju poznati profesori sa Sveučilišta u Mostaru, a mediji su već spominjali da najveće šanse da zauzme predsjedničku funkciju ima Vlado Majstorović, rektor Sveučilišta u Mostaru, dok za najozbiljnijeg protivkandidata slovi profesor Jakov Pehar.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH bilo je riječi o stanju u školstvu u BiH odnosno u Hrvata u BiH, a jedan od zaključaka je da HDZ BiH insistira na provođenju odluke Ustavnog suda Federacije BiH (FBiH) koja se odnosi na zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH i nadležnostima iz oblasti obrazovanja te kulture i sporta.

Predsjedništvo HDZ BiH insistira i na hitnom donošenju zakona o visokom obrazovanju kojim bi bio definisan status Univerziteta  u Mostaru, kao i na žurnom formiranju Zavoda za školstvo za škole na hrvatskom jeziku

 

Srna/Informer.ba