Politika Udarno Vijesti

Predstavljen prijedlog Fikreta Abdića za preuzimanje i obnovu Agrokomerca

Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Elvira Abdić-Jelenović danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavila prvi aneks “Prijedloga za preuzimanje i obnovu Agrokomerca”, koji je pripremio njen otac Fikret Abdić.

U tom aneksu se, kako navodi Fikret Abdić, ukazuje na neke pravne činjenice koje osporavaju tvrdnju aktuelnih vlasti da je Agrokomerc firma u državnom vlasništvu.

Među ostalim, tretira se uloga Agrokomerca u ratu, pitanja dokumentacije, pasivnog podbilansa i međunarodne revizije. Autor navodi da bi „predaja Agrokomerca dioničarima bila razuman čin koji bi pridonio ekonomskoj stabilizaciji i stvaranju povoljnijih uvjeta za život hiljada ljudi“.

Spomenuti prijedlog je predstavljen početkom septembra prošle godine i upućen na adrese 575 institucija u BiH koje se, kako je kazala Abdić-Jelenović, nisu zvanično očitovale o njemu, ali je bilo komentara u vezi s tim da se Agrokomerc planira podići s volonterima, te da je kreator prijedloga star čovjek da bi to realizirao.

„U prošlom periodu smo čuli da su svi ocjenjivali Prijedlog kao ponudu, te da su zamjerili što u njemu nema finansijskih podataka. Međutim, Prijedlog za preuzimanje i obnovu Agrokomerca je prijedlog, a ne ponuda Vladi Federacije BiH da ispravi pogrešku koju su uradile prijašnje vlade u kontinuitetu prema dioničarima Agrokomerca“, kazala je Abdić-Jelenović.

Dodala je da se više od 20 godina vode sudski procesi, od čega 12 godina sudski procesi za utvrđivanje vlasničke strukture, pa je to „bio jedan racionalan prijedlog da se sudovanje prekine i da se ljudima prizna ono što im pripada“.

„Vlada je izašla s programom sanacije Agrokomerca koji mi držimo kao prevarom i nastavkom pljačke ove kompanije“, kazala je Abdić-Jelenović.

Po njenim riječima, planovi Fikreta Abdića i aktivnosti Vlade Federacije BiH idu u dva suprotna pravca.

„Fikret Abdić smatra da se Agrokomerc treba pokrenuti s onim što ima u cjelini, a
Vlada Federacije sa svojim programom hoće da podijeli Agrokomerc na dva dijela i da rasproda imovinu Agrokomerca”, kazala je Abdić-Jelenović ističući da je sva imovina pod hipotekom.

Nakon što je izašao Prijedlog za preuzimanje i obnovu Agrokomerca, kako je dodala, u javnosti se stvara atmosfera „da to što Fikret Abdić izlazi na slobodu, izgleda kao da izlazi na sud”.

„Njegov izlazak na slobodu je počeo ličiti kao izlazak na sud i ponovno suđenje jer se tako javnost priprema za taj čin nakon što je čovjek odslužio kaznu za djela za koja je kažnjen“, kazala je Abdić-Jelenović.

„Ono što je zabrinjavajuće jeste s kojom snagom i sredstvima se uzurpatori Agrokomerca bore da njega izbace iz Agrokomerca, a u isto vrijeme institucije sistema ništa ne čine da se u zatvor strpaju oni koji su Agrokomerc uništili“, dodala je Abdić-Jelenović ističući da je prema zadnjim podacima tri puta smanjena vrijednost kapitala u Agrokomercu.

 

Fena/Informer.ba