Politika Vijesti

Predstavnički dom FBiH odobrio Nacrt zakona o šumarstvu

Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je danas na sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o šumarstvu i odlučio da ovaj tekst uputi u tridesetodnevnu javnu raspravu.

Zakon su Parlamentu predložili poslanici Slaviša Šućur (Socijaldemokratska partija BiH) i Enver Mujala (Stranka demokratske akcije).

Neophodan je zbog trenutnog ‘vanrednog stanja’ u oblasti šumarstva u Federaciji BiH, stav je dvojice predlagača.

Za ilustraciju o tome koliko su potrebni reformski zahvati, Šućur je naveo, kao apsurd, da su one općine u čijim su granicama najveća šumska bogatstva postale najsiromašnije lokalne zajednice.

Trenutna dubioza, kako je rekao, kantonalnih preduzeća koja gazduju šumama veća je od 70 miliona KM.

U nacrtu zakona, ponuđenom s ambicijom da uredi gazdovanje šumskim resursima i njihovo iskorištavanje, predviđena je između ostalog decentralizacija odlučivanja, odnosno vraćanje bitnih funkcija lokalnoj zajednici, između ostalog u odobravanju šumsko-privrednih osnova i godišnjih planova sječe te učešću u korišćenju resursa.

Trenutno se ogromne količine drveta prodaju ispod vrijednosti, dok zajednica praktično nema nikakvu korist, napomenuo je Slaviša Šućur.

Inspekcijama je predviđena nadležnost da nadziru i sama ministarstva te su i za njih najavljene kaznene odredbe u slučaju neizvršavanja obaveza.

“Kao prvi korak, u zakonu smo predvidjeli  reviziju granica šumsko-privrednih područja, prvenstveno se tu misli na područja podijeljena entitetskom granicom, a nakon toga izradu elaborata o vrijednosti”, izjavio je Šućur.

“Treba koncentrisati svo znanje da se stigne ono što je propušteno”, naveo je dalje ovaj poslanik, predlagač zakona, uz napomenu da posebnim zakonskim tekstom treba urediti korištenje proizvoda iz šuma “jer je šuma naš najveći energent”.

 

Fena/Informer.ba