BiH Politika Vijesti

Predstavnički dom PSBIH o prijedlogu budžeta institucija BiH za 2013. te prijedlogu Ustavnih amandmana

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici koja je počela jutros razmatrati Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Predsjedništvo BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu u tekstu koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH je jutros na sjednici održanoj prije sjednice Predstavničkog doma podržala principe prijedloga ovog zakona.

Prema Prijedlogu zakona, budžet institucija BiH iznosi 1.738.476.010 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou 2012. i iznose 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 788.476.010 KM, i veći su za 343.548.010 KM u odnosu na budžet prethodne godine.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje s Jedinstvenog računa u identičnom iznosu kao i 2012. godine od 750.000.000 KM.

Na dnevnom redu današnje sjednice su i Prijedlozi amandmana II i III na Ustav Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici Božo Ljubić, Niko Lozančić, Dragan Vrankić i Mato Franjičević, s mišljenjem Ustavnopravne komisije. Naime, Ustavnopravna komisija nije podržala principe predloženih amandmana.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.

Između ostalog, bit će razmatrani i principi Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, te Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Pred poslanicima će se naći i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2011. godinu.

Fena/Informer.ba