Politika Udarno Vijesti

Predstavnički dom PSBiH sutra potvrđuje imenovanje Bevande

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) održat će sutra sjednicu na čijem će dnevnom redu biti potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
Neposredno pred sjednicu ovog doma održat će se sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH na čijem će dnevnom redu biti razmatranje podobnosti i davanje mišljenja – preporuke za potvrđivanje Vjekoslava Bevande za obavljanje dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Predsjedništvo BiH je na sjednici 5. januara donijelo jednoglasnu Odluku o imenovanju Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Predsjedništvo BiH donijelo je ovu odluku nakon što su lideri šest stranaka (SDA, SDPBiH, HDZBiH, HDZ 1990, SNSD i SDS) krajem decembra prošle godine postigli dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH – 15 mjeseci nakon održavanja općih izbora.

Kada su u pitanju ostala imenovanja na pozicije u Vijeću ministara BiH, danas se održava sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH, nakon koje bi trebalo da budu saopćena imena njenih kandidata. U javnosti se već dosta govorilo da će to biti predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija (vanjski poslovi) i Damir Hadžić (promet i komunikacije).

U međuvremenu, kako je Feni izjavio glasnogovornik Stranke demokratske akcije Erdal Selmanović “još uvijek se radi na postizanju dogovora između SDP-a i SDA o raspodjeli mjesta između ovih stranaka u Vijeću ministara BiH”.

Podršku imenovanju Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH najavio je u izjavi Feni Mirsad Đugum, šef Poslaničkog kluba Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu PSBiH.

“Savez za bolju budućnost, kao najjača opozciona stranka, podržat će imenovanje Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ali, naš stav prema novom Vijeću ministara zavist će od onoga što će oni stavljati u proceduru i onoga što treba ići na dobrobit BiH i njenih građana”, kazao je on.

Đugum je dodao da će ova stranka podržati sve što će ići na dobrobit građana i ubrzanje euroatlantskog puta BiH, dok će biti izuzetno jaka opozicija svemu onome što nije u interesu građana, te svemu onome što je u funkciji daljnjeg opstruiranja rada Vijeća ministara BiH a što ima negativne posljedice po građane i državu.

Fena/Informer.ba