BiH Udarno Vijesti

Predstavnik UN-a u BiH Juri Afansijev: Nivo nasilja je alarmantan

Porodično i seksualno nasilje u BiH obično se ne prijavljuje, mada i prijavljeni slučajevi pokazuju da je ovaj problem u društvu alarmantan, rekao je danas rezidentni koordinator UN u BiH Juri Afansijev.

Afanasijev je na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom premijere predstave “Nasilje – za nasilje nema opravdanja” režisera Zijaha Sokolovića rekao da podaci o nasilju u porodici daju razloga za zabrinutost.

“Više od 90 odsto slučajeva nasilja u porodici počinili su muškarci, a više od 90 odsto slučajeva žrtve su žene i djeca“, istakao je Afanasijev.

On je dodao da je ova vrsta nasilja u većem procentu prisutna u seoskim, nego u gradskim sredinama, a tek 20 do 30 odsto slučajeva bude istraženo.

Afanasijev je naglasio da nasilje u porodici predstavlja zlo koje treba spriječiti i edukovati stanovništvo kako da se bori protiv njega i dodao da će idućeg mjeseca biti pokrenuta kampanju borbe protiv nasilja u porodici kako bi se podigla svijest stanovništva o ovom problemu, posebno mladima.

Predstavnik Fonda UN za populaciju /UNFPA/ Faris Hadrović naglasio je da sistematska edukacija djece kroz pozorišnu umjetnost predstavlja inovativnu metodu putem koje se mladi uzrasta od 12 do 15 godina upoznaju sa stvarnim problemima i posljedicama nasilja u društvu.
On je naglasio da će se ove godine u osnovnim i srednjim školama u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru odigrati 50 predstava “Nasilje – za nasilje nema opravdanja”.

Zijah Sokolović je istakao da je predstavu pisao u saradnji sa psiholozima, a naredne godine će odigrati 100 predstava u školama širom BiH.

Sokolović je naglasio da predstavu igraju dva glumca u učionici i traje 1.45 časova, kroz koju učenike upoznaju o nasilju u porodici i kako da mu se suprotstave.

“Mladi aktivno učestvuju u predstavi neposrednom komunikacijom sa glumcima, što predstavlja odličan metod za usvajanje znanja i promišljanje o raznim posljedicama nasilja”, rekao je poznati glumac i režiser.

Sokolović je  podsjetio da je do sada predstava uspješno izvedena u Austriji, Hrvatskoj i Srbiji, a u Njemačkoj je izabrana među 10 najboljih predstava na temu porodičnog nasilja.

Premijera predstave “Nasilje – za nasilje nema opravdanja” održaće se sutra u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

 

Srna/Informer.ba