Region Udarno Vijesti

Firma iz Slovenije platila 10.000 eura Paravinji za bijeg

Dragan Paravinja, koji je u nedjelju uhapšen u BiH zbog sumnje da je u Hrvatskoj ubio 17-godišnju autostoperku Antoniju Bilić, pobjegao je ranije iz Slovenije pomoću garancije koju je za njega platio poslodavac – vlasnik transportnog preduzeća.

Kako danas javlja agencija STA, to je preduzeće “West transport” iz Kanižarice, kod Črnmelja.

U tom preduzeću su potvrdili da je Paravinja bio zaposlen kod njih i objasnili da je vlasnik preduzeća umro, te više nisu htjeli da kažu.

List “Žurnal 24” je danas objavio da je vlasnik transportnog preduzeća za Paravinju platio 10.000 eura garancije kada su ga slovenački organi uhvatili 2007. godine na osnovu srpske potjernice.

Srbija ga je tražila zbog silovanja izvršenog 2003. godine zbog čega je morao odležati četiri i po godine u zatvoru, ali je prije početka izdržavanja kazne pobjegao.

Slovenija je zatim čekala na odluku o izručenju Srbiji, a Paravinja je uložio i molbu za azil koja nije prihvaćena.

Početkom 2009. godine ministar pravosuđa Aleš Zalar je donio odluku o izručenju, a Paravinja je pobjegao iz Slovenije.

Paravinja je optužen za silovanje i u BiH, a u Sloveniji postoje sumnje da je umješan u nestanak 17-godišnje Doroteje Pasar iz Ljubljane, koja je nestala 2007. godine i od tada se za nju ništa ne zna.

Slovenačka policija je juče s tim u vezi saopštia da provjerava slučajeve traženih lica za koje postoji sumnja da su žrtve krivičnih dijela i da bi njihov nestanak mogao biti u vezi sa Paravinjom.

Paravinja je u pritvoru u Istočnom Sarajevu, a uhvaćen je u nedjelju četrdeset kilometara zapadno od Banjaluke.

Paravinja je policajcima priznao ubistvo Antonije Bilić za kojom se traga od 7. juna.

Hrvatska policija i vojska pretražuju rijeku Krku gdje je Paravinja rekao da je bacio ubijenu djevojku.

 

Informer.ba