Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Predviđanje IIF-a: Početak 2012. za Evropu će biti u znaku recesije

Početak 2012. će za Evropu i Aziju biti težak u pogledu privrednog rasta, predvidjeli su predstavnici francuskog Institita za međunarodne finasije (IIF), prenio je pariski dnevnik Eco.

Prvi semestar naredne godine bit će u znaku recesije kad je riječ o Evropi, a u Sjedinjenim Američkim Državama i Aziji doći će do usporavanja privrednog rasta, objavljeno je u izvještaju IIF.

U IIF je učlanjeno 450 najvećih svjetskih banaka, a institut se posljednjih mjeseci istakao zbog suštinske uloge koju je odigrao prilikom pregovora o suverenom grčkom dugu.

Prema ocjeni IIF, privredni rast svjetske ekonomije bit će povećan za 2,8 posto, dok je u 2011. iznosio 3,2.

Očekivanja za 2013. su nešto optimističnija s obzirom na predviđeni rast BDP na svjetskom nivou od 3,7 posto.

Kao razlog usporenog privrednog rasta u 2012. su navedeni ekonomska kriza i usporavanje privrednog rasta na azijskom kontinentu.

U SAD u četvrtom semestru, ekonomska situacija se lagano oporavlja, ali u prvom semestru 2012. taj trend će biti usporen, naveo je IIF.

Članice zone eura će tokom prve polovine 2012. morati da se suoče s četiri glavna izazova – recesijom, refinasiranjem duga, prilagođavanjem budžetskih reformi i restrukturiranjem grčkog duga.

IIF je veoma pozitivno ocijenio odluku Evropske centralne banke o promjeni svoje dosadašnje politike i pomoći poslovnim bankama, što je, smatraju u Institutu, najnoviji u seriji usklađenih koraka u obuzdavanju napetosti na tržištima novca, prenosi Tanjug.

 

Fena/Informer.ba