Region Udarno Vijesti

Pregovarali smo sa porodicama Mladića i Hadžića o njihovoj predaji

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da su do 2007. godine u više navrata vođeni pregovori s porodicama haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića o njihovoj predaji i da je spreman i sada da pregovara o tome.

I ja sam spreman da pregovaram s porodicama njih dvojice, da bismo završili ovu temu i spriječili dodatne pritiske na Srbiju zato što su njih dvojica u bjekstvu. I danas ih pozivam da se dobrovoljno predaju i pokažu realan patriotizam, i spriječe da njihove porodice i prijatelji budu u neprijatnoj situaciji, rekao je Vukčević za list Danas.

U protivnom, naveo je on, svima koji su povezani s njima zaplijenićemo imovinu u skladu sa zakonima koje je Srbija donijela, posebno Zakonom o oduzimanju imovine.

Svaku novu informaciju (o Mladiću i Hadžiću) momentalno provjeravamo i nadamo se da će nas upravo ona dovesti do njih dvojice, rekao je Vukčević, dodajući da vjeruje da su u Srbiji presječeni svi izvori finansiranja za njihovo skrivanje.

Od posjete glavnog tužioca Haškog tribunala (ICTY) Sergea Brammertza, koji u utorak dolazi u Beograd, Vukčević očekuje analizu i ocjenu rezultata dosadašnje potrage za haškim bjeguncima, ocjenu strategije i njenu eventualnu promjenu, razgovore o saradnji dva tužilaštva i aktuelnim predmetima u Haagu i u Srbiji, kao i realno vrednovanje napora da se privedu pravdi Mladić i Hadžić.

Naposljetku, očekujem jedan objektivan izvještaj profesionalca kakav je Serge Brammertz, rekao je tužilac za ratne zločine.

Na pitanje kakav izvještaj Brammertza Vijeću sugirnosti UN-a bi mogao da bude zadovoljavajući za Srbiju, Vukčević je odgovorio da “nema zadovoljavajućeg izvještaja dok njih dvojica (Mladić i Hadžić) ne budu u Haagu“.

Sve dok ih ne uhapsimo, postojaće to magično “ali” koje će različiti politički subjekti tumačiti na svoj način, u skladu sa svojim spoljnopolitičkim interesima. Dok ne uhapsimo Mladića i Hadžića, oni su uhapsili sve nas, građane Srbije, i drže nas kao taoce, naveo je on.

Na nama je da hapšenjem njih dvojice uputimo jasnu poruku da smo na putu zaštite evropskih vrijednosti i da ne pristajemo na njihove zločine, kazao je Vukčević, dodajući da će u ponedjeljak imati sastanak s holandskim parlamentarcima, koji borave u Beogradu, a narednih dana s više ambasadora zemlja zapadne Evrope, prenose agencije.

Fena/Informer.ba