Svijet Udarno Vijesti

Prekid vatre u Gazi se poštuje, Izrael ipak upozorava

U pojasu Gaze se danas poštuje sporazum o prekidu vatre između Izraelaca i palestinskog Hamasa, ali je ministar odbrane Izraela Ehud Barak ipak upozoario da će njegova zemlja nastaviti s napadima u slučaju da Palestinci prekrše dogovor.

Prekid vatre može da traje devet dana, devet nedjelja ili više, ali ako se ne održi, mi ćemo znati šta da radimo, i naravno da ćemo u slučaju napada ili provokacija razmotriti mogućnost da ponovo počnemo sa (vojnim) akcijma“, rekao je Barak za izraelski državni radio.

Poslije diplomatskih pregovora u Kairu u kojima je učestvovala i američka državna sekretarka Hilari Klinton, sinoć je postignut dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa koji kontroliše pojas Gaze.

Prema dogovoru, Izrael treba da okonča sve vojne aktivnosti protiv pojasa Gaze. Dogovor predviđa i da palestinske snage prestanu sa svim napadima na Izrael.

Savjet bezbednostu UN pozvao je sinoć Izrael i Hamas da “ozbiljno djeluju” kako bi poštovali postignuti dogovor, a međunarodnu zajednicu da hitno pruži pomoć pojasu Gaze, koja je nedjelju dana bila meta izraelskih vazdušnih napada.

Poslije postizanja sporazuma, Savjet bezbjednosti UN otkazao je raspravu o sukobima Hamasa i Izraela u pojasu Gaze.

Savjet je održao konsultacije zatvorene za javnost, a zatim je saslušao izvještaj koji je video-vezom poslao generalni sekretar UN Ban Ki Mun. On je od ponedjeljka na Bliskom istoku, gdje razgovara s liderima zemalja tog regiona.

Od 14. novembra, kada su počeli izraelsko-palestinski sukobi, poginulo je 155 Palestinaca i pet Izraelaca.

Nezavisne/Informer.ba