BiH Udarno Vijesti

Prekinut štrajk glađu mladih Brčaka

Nakon jučerašnjeg cjelodnevnog zasijedanja Vlada Brčko distrikta donijela je odluku o usvajanju Programa za zapošljavanje pripravnika s visokom stručnom spremom s evidencije Zavoda za zapošljavanje  Brčko distrikta, nakon čega su mladi Brčaci prekinuli prosvjed glađu, započet u četvrtak navečer.

Sukladno Programu, kriteriji za zapošljavanje pripravnika su: da ima prijavljeno prebivalište u Brčko distriktu BiH zaključno s 31. prosincem 2009.godine, da se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i da ima visoku stručnu spremu.
Pripravnici koji budu ispunjavali kriterije obavljat će jednogodišnji pripravnički staž u organima i institucijama javne uprave Brčko distrikta.

Planirana sredstva u proračunu za 2011. godinu u iznosu od  1 milijun maraka dovoljna su za zapošljavanje 73 pripravnika.

 “Vlada Brčko distrikta BiH će nastojati da proračunom za narednu godinu predvidi dodatna sredstva da bi i ostale osobe  koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bile uključene u program zapošljavanja pripravnika“, kazao je brčanski gradonačelnik Miroslav Gavrić.

 

Fena/Informer.ba