BiH Vijesti

Prekinuta višestoljetna tradicija – u selu Ljuta kuće zaključane

Tridesetak kuća u selu Ljuta koje pripada općini Konjic,  a smješteno je na južnoj strani Treskavice u podnožju njenog najvišeg  vrha (Đokin toranj ili Mala ćaba) po prvi put od nastanka ostalo je ovih dana bez  svojih stanovnika.

Napustili su  seljani Ljute prvi put  svoja ognjišta, i nakon  više stotina godina, ove zime  kuće će biti zaključane.

Prezimljavanje za staračka domaćinstva koja u Ljutoj ostaju blokirana u snijegu je rizično, pa su stoga odlučili da ovu zimu provedu  u Hadžićima, Tarčinu, Sarajevu kao podstanari ili kod svoje djece, rodbine u sigurnijim uslovima, bliže ljekarima i apotekama.

Kad se kaže selo Ljuta to podrazumijeva osam sela  u dolini istoimene rijeke koja se kod  Glavatičeva ulijeva u Neretvu, a sela su na padinama Treskavice i Visočice. Od Kalinovika  je Ljuta udaljena 22 kilometra i na tom potezu 15 sela su uoči ovogodišnje  zime ostala prazna. Stari i bolesni seljani su sišli u Sarajevo ili drugdje gdje će sigurnije provesti zimu.

U Ljutoj je ostalo sve. I struja,  i telefonske linije, izgrađena je i škola, a 2010. otvorena je i nova džamija. Ali sve to  je nedovoljno jer  nema prihoda za život.

Šuma je jedan od glavnih resursa tog područja. Da je napravljena pilana ili pogon za preradu drveta, a koji bi zaposlili  10-15 mještana značilo bi to vraćanje života u Ljutu i mogućnost ostanka  radno aktivnog stanovništva.

Nekada su u Ljutoj bile peći za proizvodnju ćumura. Poratnih godina šuma se sječe i odvozi, a stanovnici Ljute od toga nemaju nikakve koristi. Zato selima  prijeti  odumiranje, ukoliko se ne stvore minimalni  uslovi za privređivanje.

 

Fena/Informer.ba