BiH Politika Udarno Vijesti

Premijer FBiH zatražio ostavku od ministra koji je građanima savjetovao da prestanu jesti

“Štedite… Štedite, nemojte jesti!”. Tim riječima je uz osmijeh na licu  ministar trgovine Milorad Bahilj Baja odgovorio na novinarsko pitanje kako će stanovnici BiH preživjeti sva poskupljenja – hljeba, grijanja, pa čak i vode. Bahiljevu ciničnu primjedbu zabilježila je kamera Face TV-a.

No sada mu zbog te nepromišljene izjave prijeti čak i – smjena! Naime, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ocijenio je da je Bajina izjava neoprostiva. “Ovo ne može proći bez reakcije. Neoprostivo je čak i kad govorimo u šali“, kazao je Nikšić za  medije.

Pritom je Nikšić najavio da će od ministra Bahilja zatražiti ostavku te da će, ako je on sam ne ponudi, zatražiti njegovo smjenjivanje.

“Mediji su moju izjavu izvukli iz konteksta i prenijeli s ciljem da bi dočarali socijalnu neosjetljivost mene kao ministra”, rekao je Baja

Bahilj pak tvrdi kako je njegova izjava izvučena iz konteksta.
Javnost želim obavijestiti da moja jučerašnja izjava, koju su mediji izvukli iz konteksta i prenijeli s ciljem da bi dočarali socijalnu neosjetljivost mene kao ministra, nije prenijeta u pravom smislu. Naprotiv, ja sam slikovito, ovom krivo protumačenom izjavom, kao ministar i običan čovjek pred građanima izrazio svoje viđenje ove teške socijalne situacije u kojoj će izgleda ljudi moći jedino uštedjeti ako ne budu morali jesti, jer moraju platiti režije koje nas slijede svakog mjeseca, kao što su plin, struja, voda i ostale neophodne režije“, stoji u priopćenju poslanom u ime ministra Bahilja iz Federalnog ministarstva trgovine.

Moja jedina vizija i želja u radu od početka jest briga za običnog čovjeka, zbrinjavanje njegovih socijalnih potreba, isticanje ekonomskih mjera koje će omogućiti bolji ambijent za zapošljavanje, ekonomski boljitak, zaštitu domaće proizvodnje i uključivanje što šireg sloja građana u proces donošenja odluka. Nisam mogao ni pretpostaviti kako će upravo taj razgovor sa medijima i moja pristupačnost javnosti biti plasirana i predstavljena skandaloznom. Još jednom želim naglasiti kako sporna izjava ne odražava moju nezainteresiranost za probleme građana“, kaže Baja.

Svim onim građanima koji su ovu iz konteksta izvučenu izjavu shvatili kao provokaciju ili uvredu, poručujem da mi to nije bila namjera te da ću se kao i do sada zalagati za boljitak svih građana BiH, te pozivam lidere stranaka da se bave ovom teškom ekonomskom situacijom naših građana, a ne politikantstvom i političkim prepucavanjima zbog jeftinih predizbornih poena“, poručio je za kraj Milorad Bahilj, federalni ministar trgovine.

 Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Hajd ti iz konteksta napravi neopozivu ostavku ,narod mozda jest lud ali bas toliko nije ,,nema opravdanja za ono sto si izjavio to je otislo u eter .