Izdvojeno Svijet Vijesti

Preminuo Steve Jobs

Amerikanac Steve Jobs, osnivač i prvi čovjek kompanije Apple, preminuo je sinoć u 56. godini, objavila je kompanija.

Apple je saopštio da “sa velikom žalošću objavljuje” da je Jobs, koji je posljednjih godina imao velikih problema sa zdravljem, preminuo 5. oktobra.

“Briljantan karakter, strast i energija koju je posedovao Steve bili su izvor bezbrojnih inovacija koje su obogatile i unapredile sve naše živote”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju te kompanije navodi se da je Apple izgubio vizionara i kreativnog genija, a svijet izgubio nevjerovatnog čovjeka.

“Mi koji smo imali sreću da ga poznajemo i radimo s njim, u Steveu smo izgubili dragog prijatelja i mentora koji nas je inspirisao”, saopštio je Apple i dodao da “Steve za sobom ostavlja kompaniju koju je samo on mogao da podigne”.

Steve Jobs rođen je u San Francisku 24. februara 1955. godine. Posljednjih godina imao je ozbiljnih zdravstvenih problema.

Jobs, kojem je još 2004. godine dijagnostifikovan rak pankreasa, dao je iznenada krajem augusta otkaz na mjesto izvršnog direktora te kompanije.

Kompaniju Apple osnovao je u garaži 1976. godine zajedno sa partnerima Steveom Wozniakom i Ronaldom Vejnom.

Stručna javnost ga smatra tvorcem uspjeha Applea posljednjih godina i čovjekom koji je kompaniju vratio s ivice bankrotstva kada se u nju po prvi put vratio 1997. godine.

Steve Jobs iza sebe je ostavio veliko nasljeđe – od Apple računara i Macintosha pa do iPoda, iPhonea i iPada. Mnogi će reći da s iTunesom promijenio muzičku industriju, a s iPhoneom i App Storeom promijenio je način na koji koristimo pametne telefone i kupujemo aplikacije.

Povodom smrti Stevea Jobsa oglasio se i američki predsjednik Barack Obama koji je rekao da je on bio ‘jedan od najvećih američkih inovatora –dovoljno hrabar da drugačije razmišlja, toliko odvažan da vjeruje da može promijeniti svijet i toliko talentiran da to stvarno i napravi’.

“Zaista sam tužan zbog smrti Stevea Jobsa“, poručio je u saopštenju za javnost Bill Gates, bivši šef i osnivač Microsofta, najveći Jobsov rival.

“Svijet vrlo rijetko viđa osobu s dubokim uticajem kakav je imao Steve. Odjeci njegovog rada osjećat će se još generacijama. Za one među nama koji su bili dovoljno sretni da rade s njim, to je bila ludo velika čast. Neizmjerno će mi nedostajati“, kaže Gates.

“Steve, hvala ti što si mi bio mentor i prijatelj. Hvala što si dokazao da je moguće stvoriti nešto što će promijeniti svijet. Nedostajat ćeš mi“, napisao je na Facebooku Mark Zuckerberg, osnivač najpopularnije svjetske društvene mreže.

 

Informer.ba