Izdvojeno Svijet Vijesti

Presuda muzičarkama podijelila rusko društvo

Nakon što su u petak članice punk rock grupe Pussy Riot Nadežda Tolokonjikova, Ekaterina Samucevič i Marija Aljohina osuđene na dvije godine zatvora zbog protesta protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina u moskovskoj crkvi, na račun Rusije pljušte kritike sa svih strana.

U inostranstvu se oštro osuđuje presuda mladim članicama grupe, od Washingtona do Berlina, preko Pariza i Brisela, presuda je ocijenjene neproporcionalnom.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je odgovorilo u subotu u saopćenju da kazneni zakon u Njemačkoj predviđa za prijestup protiv vjere, uključujući huliganizam na mjestima molitve, zatvorsku kaznu do tri godine ili novčanu globu.

U saopćenju se također navodi da članak 189 kaznenog zakona Austrije za huliganizam u crkvi predviđa kaznu zatvora do šest mjeseci ili globu u visini plate za 360 dana, dodaje ruska diplomatija.

Punk molitva

U Rusiji su mišljenja podijeljena. “Presuda je podijelila društvo: dvije godine logora”, stoji na naslovnici dnevnog lista Moskovski Komsomolets.

Prema anketi neovisnog radija Eho Moskve, 77 slušatelja se ne slaže s presudom.

Članice grupe Tolokonjikova (22), Aljohina (24) i Samucevič (30), proglašene su krivima za huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom zbog izvedbe “punk molitve” u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi kada su Majku Božju zazvali da k sebi uzme Putina.

Pussy Riots su tvrdile da su na taj način izrazile protest protiv bliskih veza Putina i Ruske pravoslavne crkve, ne namjeravajući uvrijediti vjernike, no sud u Moskvi je odbio tu argumentaciju.

Informer.ba