BiH Vijesti

Presuda Saši Baričaninu 9. novembra

Nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrane na suđenju Saši Baričaninu, optuženom za zločine počinjene u sarajevskom naselju Grbavica, Sud BiH zakazao je izricanje prvostepene presude za 9. novembar ove godine, saopćio je BIRN.

Iznoseći završnu riječ, Državno tužilaštvo je zatražilo da Vijeće Suda BiH Baričaninu izrekne kaznu zatvora u što dužem trajanju, dok je Odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

“Predlažem Sudskom vijeću da optuženog oglasi krivim i da ga osudi u skladu sa zakonom. Uzimajući u obzir sve okolnosti ovog djela, smatram da se optuženom treba izreći kazna u što dužem trajanju, a po mogućnosti i kazna dugotrajnog zatvora”, rekao je Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH.

Odbrana je istakla kako smatra da optuženi Baričanin nije kriv za ubistva tri osobe i za silovanje.

Tužilaštvo BiH tereti Baričanina da je, skupa s Veselinom Vlahovićem zvanim Batko, u julu 1992. godine u naselju Grbavica nečovječno postupao prema prisilno zatočenim civilima.

Državno tužilaštvo ga, također, tereti da je 1992. godine počinio ubistva tri osobe iz porodice Balvanović, silovao jednu osobu bošnjačke nacionalnosti, te pljačkao i zlostavljao civile.

Duško Tomić, branilac optuženog Baričanina, kazao je kako nema niti jednog dokaza na osnovu kojeg bi se optuženi mogao osuditi za ubistvo. Tomić je dodao da se Baričanin može samo osuditi za “učestvovanje u progonu civila” koje je počinio s Vlahovićem.

 “Ratovao sam, ali nikoga nisam ubio, silovao, maltretirao ili pljačkao. Saosjećam se s bolom porodice Balvanović, jer sam i s=E2m bio žrtva. Znam da je grijeh osloboditi krivog, ali je veći grijeh osuditi nevinog”, rekao je optuženi Baričanin.

Tokom iznošenja završne riječi, Tužilaštvo je zatražilo da se optuženi i nakon izricanja prvostepene presude zadrži u pritvoru, jer bi njegovo puštanje na slobodu moglo dovesti do uznemirenja javnosti, ali i da izrečena presuda može biti razlog za bjekstvo.

Odbrana je kazala kako smatra da se optuženi treba braniti sa slobode.

“Molim da se ukine pritvor, jer mislim da se Saša Baričanin treba braniti sa slobode do pravosnažnosti presude. To ne bi dovelo do uznemirenja javnosti”, rekao je branilac Tomić.

Baričanin se u pritvoru nalazi od februara ove godine.

 

Onasa/Informer.ba