BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

‘Prete da će mi ubiti porodicu ako kažem sve što znam o Kačavendi!’

Sveštenik Miladin Erkić iz Bijeljine jutros je dobio prijeteće pismo u kome se navodi da će mu ubiti porodicu ako se pojavi u srijedu na televiziji BHT, gdje bi trebalo da govori o svom iskustvu s vladikom Vasilijem Kačavendom. Policija je zbog toga Erkiću obećala zaštitu i istragu.

– Dosta je više ćutanja. Molim Boga da dođe vreme istine. Živim za dan da istina o zlodelima Vasilija Kačavende bude obelodanjena i da mnogi časni sveštenici odahnu. Uveren sam da će mnogi tada progovoriti o strahotama koje doživljavaju od Kačavende. Spreman sam sve ovo da potvrdim pred našim Sinodom, ali i pred svakim drugim organom u zemlji i inostranstvu – poručuje Erkić.

Gostovanje koje je bilo planirano na BHT u srijedu, otkazano je, a od bijeljinske policije će Erkiću biti dodjeljena zaštita. On očekuje pokretanje istrage kako bi se otkrilo ko stoji iza ovog pisma. – Uplašeni smo, prete da će nas ubiti! Najviše se plašim za svoju ćerku koja ima 21 godinu. Samo želim da se zna istina i da prestane ova tortura koju godinama trpimo. Od svih patnji sam oboleo, imam visok šećer. Nadam se da će naša Crkva i policija reagovati kako treba – kaže Erkić za Telegraf.

Mnoge patnje tokom službovanja

– Sveštenik sam od 1980, a episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije rukopoložio me u Podnovlju u čin jereja. Od samog početka svešteničkog života imao sam neprestane atake na moje telo odvladike Kačavende. Bile su to mučne odbrane od njegovih čestih nasrtaja – kaže Erkić u izjavi koju je dao svom advokatu Dušku Tomiću, a za koju je dozvolio da bude i javno objavljena. Zbog odbijanja da mu se „da”, ovaj sveštenik je, kako tvrdi, bio u Kačavendinoj nemilosti, pa je za tri i po godine premještan na pet parohija. – Svaki put kada me je premeštao, Kačavenda mi je govorio: „Prepusti se svom vladiki, pa će i tvoja reč biti velika među svim sveštenicima” – ističe dalje Erkić.

Tomić podnosi krivičnu prijavu

– Izjava Miladina Erkića će biti dostavljena Sinodu Srpske pravoslavne crkve, a kao što je naveo, osim pred Sinodom, spreman je da svedoči pod zakletvom i pred svim domaćim i stranim organima. Takođe, protiv Vasilija Kačavende ću podneti krivičnu prijavu zbog seksualnog zlostavljanja i mobinga nad Erkićem – kaže advokat Duško Tomić.

Telegraf.rs/Informer.ba