BiH Udarno Vijesti

Pretres SIPA u Banjaluci: Šućuri nelegalno uvezli mobilne telefone vrijedne 2,5 miliona KM

U centru Banjaluke u toku je akcija pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) koji pretresaju radnje koje prodaju mobilne telefone. Pretreseno je nekoliko prodajnih mjesta preduzeća “Roaming”, “Tehnomobil” i “Mobiland”, vlasništvo Biljane, Srđana i Mile Šućura.

Glas Srpske javlja da se pretresaju lokali koji su Šućuri zakupili u prizemlju tržnog centra Merkator i prizemlju robne kuća Boska, kao i da se radi o nelegalnom uvozu i prodaji telefna vrijednih 2,5 miliona KM.

SIPA je pored lokala pretresla i porodične kuće vlasnika firmi Srđana, Biljane i Mile Šućura u Ljevčanskoj i ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Banjaluci.

Vlasnici su sprovedeni u službene prostorije SIPA na saslušanje.

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči za organizovanje kriminalne grupe i nedozvoljeno skladištenje robe.

Na teret im se stavlja da su od početka 2007. do kraja 2009. godine ilegalno uvozili mobilne aparate i prateću opremu u vrijednosti oko 2,5 miliona KM.

Oni su, sumnja se, izbjegli da prijave uvoz carinskim organima i neplaćanjem uvoznih dadžbina oštetili budžet BiH.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH od jutrosu Banjaluci provode akciju s ciljem otkrivanja i sprečavanja nezakonitog uvoza i prometa mobilnih telefona, potvrdio je Srni portparol UIO Ratko Kovačević.

Kovačević je naveo da je riječ o višemilionskim nezakonitim prometom i da je akcija u toku.

Akcija, koja je počela jutros u 9.00 časova, provodi se po nalogu Suda BiH.

 

Nezavisne/Informer.ba