BiH Vijesti

Pretres u vezi istrage u predmetu ”Dudaković” u završnoj fazi

Pretres i izuzimanje ratne dokumentacije policijskih struktura u Unsko-sanskom kantonu, koja se nalazi u prostorijama bivše kasarne “Orljani” u Bihaću, a koji vrše pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), u završnoj je fazi, rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

“To je dokumentacija koja se odnosi na ratne dokumente i arhive policijskih struktura na tom području u okviru istrage u našem predmetu protiv Atifa Dudakovića i drugih osumnjičenih osoba. Izuzeta dokumentacija biće prenesena u Tužilaštvo BiH kako bi bio nastavljen rad na ovom predmetu”, rekao je Grubešić.

Pretres kasarne “Orljani” provodi se u okviru istrage za ratne zločine protiv Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije BiH. U objektu se nalazi ratna arhiva Petog korpusa koja je pronađena i zapečaćena tokom istrage koju je SIPA vodila protiv komesara policije Unsko-sanskog kantona Rame Brkića.

Dokazi o ratnim zločinima Petog korpusa Armije BiH pronađeni su i tokom nedavne ekshumacija osam tijela srpskih vojnika u krugu kasarne “Adil Bešić” u Bihaću. Ubijenima su ruke bile vezane bodljikavom žicom.

 

Srna/Informer.ba