BiH Vijesti

Prevareni demineri prepušteni sami sebi

Grupa deminera iz Republike Srpske i Federacije BiH namjerava da podigne tužbu protiv deminerskih firmi Mrud iz Ljubuškog i Pro Vita iz Mostara zbog neisplaćenih obaveza za odrađeni posao uklanjanja mina na području Bratunca i Srebrenice, saznaje Srna.

Dragan Blagojčić i Nikolaj Petrikof, dvojica iz grupe od desetak deminera kojima već više mjeseci nije isplaćen ugovoreni iznos, kažu da ovo nije prvi put da ih prevare šefovi brojnih agencija za deminiranje, tako što im isplate manji dio sredstava, a ostatak duga jednostavno zataškaju, znajući da se demineri neće žaliti jer se plaše da ne ostanu bez angažmana i izvora zarade.

Dugogodišnji iskusni demineri navode da je ponekad više agencija istovremeno angažovano na određenim poslovima deminiranja, što je slučaj u ovom sporu, pa onda vlasnici tih agencija odgovornost za neisplaćene dnevnice prenose međusobno – sa jednog na drugog.

Ljudi koji odluče da se bave deminiranjem svjesni su da im je glava svakodnevno u torbi, ali ipak ih je sve više u vremenu opšte krize, pošto su zarade prilično primamljive, uz ogroman rizik za vlastiti život“, naglašava Blagojčić.

U BH MAK-u, krovnoj organizaciji u BiH za poslove deminiranja, kažu da oni ne mogu uticati na to koje će firme biti izabrane na tenderima za deminerske poslove, jer odabir uglavnom vrše donatori.

BH MAK na tenderima ima samo jednog člana u petočlanoj tenderskoj komisiji. U većini slučajeva donator bira firmu kojoj će povjeriti određeni posao, a naravno ulogu igra i ponuđena cijena, kažu u ovoj organizaciji.

Mi takođe nemamo nikakve veze ni sa time kakve ugovore demineri prave i sa kojim firmama i kolika je njihova plata. Svi sporovi mogu se ticati samo te firme za koju su oni radili. BH MAK, nažalost, nema nikakva ovlašćenja po zakonu kako bi se tim ljudima pomoglo“, rekla je Srni Svjetlana Trifković iz Službe za odnose sa javnošću BH MAK-a.

U ljubuškoj firmi Mrud Srni su rekli da su “ispunili sve obaveze prema šestorici od desetorice angažovanih deminera na poslovima uklanjanja mina u Bratuncu i Srebrenici“, ali nisu mogli da kažu kada će isplatiti i ostale.

U Pro Viti kažu da oni nemaju ništa sa tim deminerima, jer su bili angažovani za Mrud, a ne za njih.

I tako se prebacivanje odgovornosti nastavlja i dalje, dok ojađenim deminerima i dalje nema ko da pomogne i da ih zastupa u ostvarivanju njihovih prava, prije svega, prava na platu za pošteno odrađeni posao, kojeg se bez teške nužde malo ko prihvata.

 

Srna/Informer.ba