BiH Izdvojeno Vijesti

Prevarila ih Vlada: Sindikati Željeznica RS-a ponovo prijete štrajkom

Vozovi na prugama Republike Srpske mogli bi ponovo stati, jer sindikati, četnaest dana nakon prekida štrajka, prijete novim.

Tvrde da je uprava “Željeznica RS” prekršila potpisani sporazum od 16. juna, jer nije u mogućnosti da izvrši svoje obaveze i isplati topli obrok i druge prinadležnosti željezničarima u dogovorenom punom iznosu.

Ovo je drugi put u ovoj godini da se krši sporazum između Vlade, uprave i sidikata, upozoravaju predstavnici radnika, nakon što su u srijedu od menadžmenta dobili odgovor da nisu u mogućnosti da ispoštuju sporazum, potpisan na dan prekida štrajka u “Željeznicama RS”.

U tom sporazumu je potpisano da će svaka naredna plata biti isplaćena u stopostotnom iznosu, kao i topli obrok i druge prinadležnosti. Međutim, uprava nas je obavijestila da nije u mogućnosti da isplati topli obrok i ostale prinadležnosti, već samo platu u punom iznosu. To znači da se samo nakon 14 dana sporazum krši”, kaže predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznicam RS” Zlatko Marin.

O narednim koracima nakon te situacije žele da razgovoraju s onim koji su garantovali prava radnika, kada su sindikati pristali na prekid generalnog štrajka na željeznicama.

Sindikati od premijera RS-a očekuju da nas ponovo pozove na sastanak kako bi dogovorili šta dalje da radimo, jer samim kršenjem sporazuma sindikati više nisu u obavezi da ispoštuju taj dokumenet. To znači, postoji mogućnost ponovnog štrajka u Željeznicama”, odlučan je Marin.

Gubici tog javnog preduzeća iznose oko 170 miliona maraka i samo 70 miliona manji su od vrijednosti kapitala.

 

Fena/Informer.ba