Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Prevent Goražde: Devet miliona KM za nova radna mjesta

Gradnja novog pogona za proizvodnju automobilskih presvlaka maksimalno je ubrzana i trebala bi biti okončana početkom novembra, izjavio je za naš list Haris Rahman, direktor kompanije Prevent Goražde.

Prema njegovim riječima, najmodernija oprema koju će koristiti radnici ove firme već je kupljena.

Nova investicija

Izgradnja objekta koštat će pet do šest miliona KM, a 35 šlepera opreme već je kupljeno i smješteno u skladištu u Rajlovcu. Ukupna investicija iznosit će oko devet miliona KM” – kaže Rahman.

Nova investicija Preventa realizirana je u skladu sa Zakonom o raspolaganju državnom imovinom, koji je Vlada BPK Goražde nedavno usvojila.

Već sada smo ponosni na ovu fabriku zbog njenog izgleda i veličine. Mislim da je ova investicija vrlo bitna za Goražde, a posebno za Vitkoviće” – dodaje Rahman.

Veliki planovi

Nova Preventova hala sadržavat će kompletnu proizvodnu liniju za automobilske presvlake iz Volkswagenovog programa, od krojenja, preko šivenja, do transporta.

Iako je za samo godinu broj zaposlenih sa 50 povećan na 310, Prevent Goražde, ističe Rahman, do septembra naredne godine planira imati oko 800 radnika.

Izvoz u EU i Ameriku

Uporedo s onom u Prevent Goraždu teče i proizvodnja u kompaniji Prevent Safety u Vitkovićima.

U prvih sedam mjeseci postigli smo odlične poslovne rezultate u proizvodnji zaštitne opreme uz povećanje obima proizvodnje, stotinjak zaposlenih i izvoz u zemlje okruženja te na tržište EU i Južne Amerike” – kaže Rahman.

 

Avaz/Informer.ba