BiH Udarno Vijesti

Prevoznici i taksisti u RS danas bojkotuju benzinske pumpe

Prevoznici iz cijele RS danas će bojkotovati benzinske pumpe i neće sipati gorivo na njima, jer su nezadovoljni visokom cijenom.

Naime, procjene Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS pokazuju da bi danas oko 20.000 voznih jedinica trebalo da zaobiđe benzinske pumpe, ako bi odziv bio onakav kakav je najavljen.

“Pridružili su nam se iz Udruženja taksista, zatim Udruženja autoprevoza za putnički saobraćaj, ali i iz Udruženja poljoprivredika RS, koji su se solidarisali”, rekao je Nikola Grbić, predsjednik ovog udruženja, i dodao da su pozvali i sve građane RS da danas ne sipaju gorivo, jer to nije samo problem prevoznika.

On je naveo da ne zna da li će to imati nekog efekta ili ne, ali da žele da daju do znanja vlastima RS da je to problem koji može dovesti do gašenja djelatnosti.

“Imamo informacije da bi gorivo do kraja marta trebalo da poskupi na tri ili 3,20 KM po litru, što govori da treba da gasimo svoju branšu i da nemamo bilo kakve ekonomske opravdanosti po pitanju našeg rada”, rekao je Grbić i dodao da ovim bojkotom žele da pokažu javnosti i vlastima da su prevoznici dovedeni do ivice propasti.

Vladimir Usorac, predsjednik Udrženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, rekao je da su dali podršku današnjem bojkotu benzinskih pumpi.

“Shvatamo težak položaj prevoznika zbog skupog goriva, jer ono što daju za gorivo ne mogu naplatiti u turi, a naš položaj je još teži”, rekao je Usorac i dodao da zemlje EU kroz razne programe pomažu svoje transportna preduzeća, dok su ta preduzeća u RS ostavljena na cesti, pa šta im bog da. On je istakao da poljoprivrednici u RS plaćaju izuzetno skupu naftu i to za marku skuplju nego u zemljama EU, što stvara posebne probleme.

“Naše kritike idu prema Sarajevu, gdje su rudnici i kamenolomi dobili naftu oslobođenu drumarina i akciza, dok za nas poljoprivrednike još nisu riješili taj problem”, kazao je Usorac.

Sa druge strane, Vojin Mitrović, predsjednik UO Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS, rekao je da prevoznici imaju pravo da bojkotuju, ali da adresa za bojkot nisu distributeri nafte, već Vlada RS.

 

Nezavisne/Informer.ba