BiH Udarno Vijesti

Prevoznici traže jeftinije gorivo i prijete blokadom puteva

Prevoznici u RS zatražiće od vlasti da cijena goriva za prevoznike, taksiste i poljoprivrednike bude snižena sa sadašnjih 2,50 na 2,20 KM.

Oni su istakli da očekuju sastanak s premijerom i resornim ministrima RS kako bi postigli dogovor o mogućnosti subvencioniranja ili snižavanja cijene goriva.

Prevoznici poručuju da ne žele da blokiraju puteve, ali da će, ukoliko ne bude dogovora ili kompromisa, biti prinuđeni na takav oblik izražavanja nezadovoljstva, jer kažu da nemaju drugog izbora.

“Sada očekujemo poziv za sastanak i mislimo da ćemo se u toku sljedeće sedmice sastati sa premijerom RS i ministrom saobraćaja i veza RS, kako bismo vidjeli šta se može preduzeti u vezi s cijenama goriva”, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

Grbić je ponovio da su njihovi zahtjevi da cijena goriva, bar za prevoznike s kamionima, poljoprivrednike i taksiste, bude snižena na 2,20 KM po litru i da država ipak jednim dijelom učestvuje u subvenciji.

On je istakao da u ovom trenutku ne znaju tačno kako je to moguće postići, ali izrazio je uvjerenje da će vjerovatno naći neki kompromis putem razgovora.

“Od pregovora očekujemo mnogo i bićemo uporni. Ne želimo da izlazimo na cestu, ali ukoliko bude potrebno, mi ćemo izaći, jer nam je stvarno došlo do grla i dalje ne možemo”, poručio je Grbić.

Podsjećamo da su petog marta članovi udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport, taksista i poljoprivrednika RS bojkotovali benzinske pumpe i nisu sipali gorivo na njima u RS u znak protesta zbog visokih cijena ovog naftnog derivata.

U tome su dobili i podršku određenog broja građana, dok su prodavci naftnih derivata tvrdili da je prodaja bila uobičajena, te da se bojkot nije ni osjetio.

Dragan Purišić, predsjednik Udruženja taksista Banjaluka, rekao je da su se i oni pridružili inicijativi Udruženja prevoznika za sastanak sa nadležnima u Vladi RS.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kratko su nam potvrdili da su dobili zahtjev za sastanak sa prevoznicima, te da će on biti održan sljedeće sedmice.

 

Nezavisne/Informer.ba