Svijet Vijesti

Prihvaćena kaucija za saradnike Dotcoma

Sud na Novom Zelandu odobrio je kauciju dvojici saradnika osnivača Megauploada , koji su optuženi da su zaradili više od 175 miliona dolara od piraterije i nelegalne razmjene dokumenata.

Holanđanin Bram van der Kolk (29) i Nijemac Finn Batato (38), koji su uhapšeni  krajem prošle sedmice uz osnivača Megauploada Kim Dotcoma, oslobođeni su uz kauciju.

Odluka o još jednom optuženom Mathiasu Ortmanu odgođena  je za sutra, jer se očekuju dodatna dokumenta za njegov zahtjev za kauciju.

“Zadovoljan sam time da je rizik od bijega odavde minimalan a i to se može riješiti uvođenjem striktnih uslova kaucije, među kojima je i elektronski nadzor”, rekao je sudija David McNaughton.

Advokat optuženih istakao je da je njihova uloga u kompaniji bila različita od Dotcomove i da nisu imali tajne izvore prihoda ili višestruke identitete.

SAD želi da sva četvorica budu isporučena prema optužbama za internetsku pirateriju, kršenje autorskih prava i pranje novca.

Dotcomu (38) je jučer odbijena kaucija jer je sudija izrazio uvjerenje da postoji značajan rizik da će pokušati da pobjegne sa Novog Zelanda. On će se pred sudom pojaviti 22. februara.

Njegov advokat priprema žalbu na odluku uz tvrdnju da Dotcom nema načina da napusti zemlju.

Optuženi tvrde da nisu krivi prema optužbama za pirateriju i druge tačke optužnice, ističući da je kompanija pružala mogućnost skladištenja podataka na internetu.

Zahtjev za ekstradiciju mora biti podnesen  u roku od 45 dana od hapšenja i SAD moraju da pokažu da su navodni prekršaju kažnjivi na Novom Zelandu i da je za njih predviđeno najmanje 12 mjeseci zatvora.

Pravni stručnjaci smatraju da će ekstradicioni proces biti dug i komplikovan.

 

Srna/Informer.ba