Politika Vijesti

Prijatelji BiH u Evropskom parlamentu

Prethodne sedmice u Evropskom parlamentu formirana je neformalna grupa Prijatelji BiH. Čine je evropski parlamentarci i evropski zvaničnici koji dijele jedinstvenu želju – podržati BiH na putu reformi i EU integracija

U tom poslu veliku ulogu imaju i članovi bh. parlamenata, ukazao je ovom prilikom evropski komesar za proširenje, Štefan Füle, koji upozorava: bh. priča ima jednake šanse da bude dobra ili loša kada je riječ o evropskim integracijama

Imati prijatelje uvijek je važno i dobro – posebno ako su ti prijatelji članovi Evropskog parlamenta, tijela koje postaje sve snažnije i važnije u kreiranju evropske politike i budućnosti. A među evropskim prijateljima je neizostavno i članica Parlamenta iz Slovenije, Tanja Fajon.

„Naravno, važno je imati neke prijatelje, dobre prijatelje. Evropski parlamentarci jesu dobri prijatelji Bosne i Hercegovine. To smo vidjeli danas – imamo grupu evropskih poslanika koji nude svoju podršku Bosni i Hercegovini. Grupa Prijatelji BiH bitna je za suradnju među parlamentarcima. Mislim da je dobra poruka za Bosnu i Hercegovinu da će Evropski parlament, kao važna institucija, dati svu podršku Bosni i Hercegovini“, kazala je Fajon.

Fajon: Mislim da je dobra poruka za Bosnu i Hercegovinu da će Evropski parlament, kao važna institucija, dati svu podršku BiH.

RSE: Pitanje o sasvim drugoj temi: vize. Da li bezvizni režim za Bosnu i Hercegovinu siguran ili još uvijek neko razmišlja da ga ukine?

Fajon
: Ja sam sigurna da ćemo u ovoj grupi prijatelja BiH razgovarati o paleti svih otvorenih pitanja. Jedno je i pitanje viza za Bosnu i Hercegovinu. Naravno, postoji još uvijek briga, mi još uvijek imamo neke informacije o lažnim azilantima koji dolaze u neke zemlje Evropske unije. Ja se nadam da će vlasti u Bosni i Hercegovini uistinu učiniti sve da bi ovih lažnih azilanata bilo što manje i da Bosna i Hercegovina ostane na bijeloj šengenskoj listi i se nikada ne vrati natrag, u situaciju kada bi građani trebali putovati s vizama.

„Mislim da možemo očekivati intenzivniju komunikaciju između članova Parlamentarne skupštine BiH i entitetskih parlamenata kod nas sa članovima Evropskog parlamenta, a onda, kako je i danas rečeno ovdje, i bolje razumijevanje jedni drugih“, ocjenjuje ambasador BiH pri EU, Osman Topčagić.

Poslanik Narodne skupštine Republike Srpske, Srđan Mazalica ističe:

„Pre svega, nama je jako bitno da se shvatio značaj uloge entitetskih parlamenata u procesu evropskih integracija. Mi dosta radimo i u Odboru za evropske integracije NS RS-a u smislu harmonizacije zakonodavstva i nadzorom nad tim procesom. Za nas je izuzetno važno da imamo i direktno kontakte s evropskim  parlamentarcima kroz ovaj okvir i da možemo da raspravljamo o različitim pitanjima, da nam mogu pomoći oko tog procesa u kojem učestvujemo i da, na kraju, steknemo svi zajedničke prijatelje koji će svima nama pomoći da ova zemlja što prije uđe u Evropsku uniju.“

Füle: Prijatelji tamo gdje su potrebni

Zastupnica  Parlamentarne skupštine BiH, Ismeta Dervoz poručuje:
​​„Mi u Bosni i Hercegovini kažemo: „Bogat si onoliko koliko imaš prijatelja“, a naučili smo u proteklom periodu da si i snažan i jak onoliko koliko imaš prijatelja da te podupru u tvojim nastojanjima i željama da učiniš nešto, da nešto promijeniš i da napraviš one korake koje moraš i želiš napraviti. Ova grupa je, čini mi se, jedan vrlo značajan pokazatelj da Evropska unija i Evropski parlament i dalje imaju fokus na Bosni i Hercegovini, da to što toliko problema muči Evropsku uniju ne znači da oni zaboravljaju na podršku koja je Bosni i Hercegovini potrebna. Imati prijatelje ovdje znači imati prijatelje u cijeloj Evropskoj uniji, koji će onda, na određeni način moći nama pojasniti šta mi o EU ne znamo dovoljno ili ne razumijemo dovoljno o njenom funkcioniranju, i o načinu kako mi možemo postati dio te zajednice, a pritom ostati to što mi jesmo – Bosna i Hercegovina, zemlja sa svojim specifičnostima i različitostima.“

A čulo se tom prilikom i ovo: Bosna i Hercegovina može imati dobru i lošu priču. Ukoliko se uskoro usvoji zakon o državnoj pomoći i primijeni presuda Evropskog suda za ljudska prava, ispuniće se uvjeti za kandidatski status. S druge strane, ako ne bude napretka, evropski ministri bi mogli zaključiti kako zemlja ugrožava Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

„Nemojte da vam izgovor za nečinjenje bude činjenica da nemate državnu vladu“ – upozorio je bh. parlamentarce evropski komesar za proširenje, Štefan Füle, i dodao:

„Kao parlamentarci, imate dužnost da ispunite veći dio posla kakav sam ovdje pomenuo – imate vitalnu ulogu u stvaranju zajedničke vizije budućnosti bh. države radeći unutar vaših parlamenata, ali i postižući kontakt sa vašim građanima. Važno je da objasnite prednosti evropskih integracija i, još važnije, šta treba činiti kako bi se ispunile evropske aspiracije. Ova ceremnonija u Evropskom parlamentu i podrška Evropske komisije je dokaz našeg opredjeljenja, pokazuje da su prijatelji tamo gdje su potrebni, kako bi se zajednički suočili sa izazovima. Trebamo iskoristiti ovu priliku kako bi zajedno pomogli Bosni i Hercegovini da se približava Evropskoj uniji.“

Uz ovo, podržana je inicijativa na kojoj  bi Prijatelji BiH od sada trebali raditi – da se iznađe načina da kandidatura Sarajeva za kulturnu prijestolnicu Evrope za 2014. godinu bude ipak validna i pored činjenice da BiH nije članica EU.

 

RSE/Informer.ba