Izdvojeno Svijet Vijesti

Prijava protiv policije što nije spriječila Breivika

Rođaci jedne od 77 žrtava masovnog ubice Andersa Brejvika podnijeli su prijavu protiv norveške policije zbog sporog reagovanja na njegov napad na ostrvu Utoja, saopštila je danas specijalna služba za kontrolu policije.

“Dobili smo prijavu porodice jedne žrtve protiv policije zbog načina na koji je izvršavala svoje dužnosti na Utoji 22. jula 2011“, izjavio je agenciji Frans pres portparol službe Pal Berle.

Prijava se “konkretno odnosi na pitanje da li je ona (policija) mogla da ranije stigne i tako spase živote“, dodao je taj portparol.

Portparol je rekao i da još nije donijeta odluka da li će biti otvorena istraga.

Nezavisna komisija, koja je istraživala prošlogodišnje napade u Norveškoj, nedavno je oštro kritikovala rad policije i ocijenila da su napadi mogli biti izbjegnuti, a masovni ubica Anders Breivik ranije uhapšen.

Breivik je, zbog nedovoljnog obezbjeđenja, najprije uspio da u blizini zgrade norveške vlade parkira kombi i aktivira bombu od čije je eksplozije poginulo osam osoba.

On je potom preobučen u policajca otišao na ostrvo Utoja, nedaleko od Osla, gdje je nasumice počeo da puca na učesnike ljetnog kampa mladih laburista i ubio 69 osoba.

Norveška policija je nakon napada žestoko kritikovana zbog sporosti pošto je prošlo tri sata od napada u Oslu i Breivikovog hapšenja na Utoji iako je njegovo ime već bilo poznato službama bezbjednosti.

Premijer Norveške Jens Stoltenberg je, i pored velikih kritika i pritisaka, juče isključio mogućnost da podnese ostavku.

Breivik je u petak, 24. augusta, osuđen na 21 godinu zatvora zbog prošlogodišnjih napada. Sud u Oslu odlučio je da je 33-ogodišnji Breivik mentalno zdrav i svjestan svojih postupaka i dosudio mu maksimalnu kaznu, uz mogućnost njenog produženja.

Nezavisne/Informer.ba