BiH Vijesti

Prijava Tužilaštvu BiH 13 osoba zbog ratnih zločina u Sarajevu

Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv 13 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela ratnog zločina od aprila do juna 1992. godine, saopćeno je danas iz Federalne uprave policije (FUP).

Naime, iz kasarne ”Maršal Tito” svakodnevno su vršena djejstvovanja iz vatrenog i topničkog naoružanja po sarajevskim naseljima Marijin-Dvor, Pofalići, Velešići, kao i drugim dijelovima grada, od čijih posljedica je ubijeno i ranjeno više civila te oštećeno mnoštvo civilnih objekata.

Tako je 15. aprila 1992., ispred stambene zgrade u tadašnjoj ulici Bratstva i jedinstva, kod broja 33 ubijen Samir Mešetović, a 29. maja 1992. ubijen Ibrahim Bulbul, krećući se vozilom kroz istu ulicu. U sarajevskom naselju Pofalići 22. aprila 1992. ranjen je Remzo Kadić.

Također, iz pravca kasarne pucano je i na vozila Hitne medicinske pomoći, te je 17. maja 1992. u tom vozilu ubijena doktorica Silva Rizvanbegović, a vozač Salih Krečo je teško ranjen, navodi se u saopćenju.

Zgrada Željezničke stanice Sarajevo je od posljedica djejstava iz kasarne ”Maršal Tito” djelomično razrušena i zapaljena.

Istražitelji Odsjeka za ratne zločini utvrdili su da su osobe M.B., A.M., R.G., S.S., NJ.K., I.D., Ž.D., D.T., D.S. i Ž.J. u svojstvu komandnog kadra, odnosno u svojstvu nadređenih pripadnicima tadašnje JNA u kasarni ”Maršal Tito” počinili krivično djelo individualna i komandna odgovornost, jer su znali za ubistva i ranjavanja građana Sarajeva, razaranje civilnih objekata i djejstvovanje na objekte posebno zaštićene međunarodnim pravom, a propustili su preduzeti nužne i razumne mjere da spriječe počinioce u činjenju krivičnih djela.

Također, istražitelji su utvrdili da su I.D. i Ž.S. počinili krivično djelo ratni zločin protiv  stanovništva, jer su lično djejstvovali iz vatrenog oružja na civile i vozila Hitne pomoći.

Prijavljeni R.T. počinio je krivično djelo ratni zločin protiv  stanovništva jer je lično djejstvovao iz vatrenog oružja po naselju Pofalići, dok se trinaestoprijavljeni tereti za isto krivično djelo, jer je lično pucao iz ručnog bacača raketa po civilnom automobilu koji se kretao sadašnjom ulicom Zmaja od Bosne.

Prijavljene su i nepoznate osobe pripadnici tadašnje JNA koji su u to vrijeme bili smješteni u ovoj kasarni, a koji su u svojstvu podređenih počinili krivična djela ratni zločin protiv stanovništva i povreda zakona i običaja ratovanja.

 

Fena/Informer.ba