BiH Udarno Vijesti

Prijedlog bužeta FBIH za 2013. danas u parlamentarnoj proceduri

Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu, akt koji u ovom slučaju u Parlament upućuje federalni premijer Nermin Nikšič, bit će danas u pisanoj formi u parlamentranoj proceduri.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma, s tim aktom na dnevnom redu, moguća je 3. decembra.

To je izjavio predsjedavajući Fehim Škaljić odjavljujući sinoć prvi dio trodnevnog zasjedanja Predstavničkog doma u Sarajevu, koje će biti nastavljeno danas u 10 sati.

Protekle sedmice je za 4. decembar usmeno najavljena i sjednica Doma naroda s budžetom na dnevnom redu.

Nikad dosad premijer nije samostalno utvrđivao prijedlog budžeta Federacije jer je to nadležnost Vlade”, kazao je šef poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije Ismet Osmanović u sinoćnoj završnici prvog dijela zasjedanja Predstavničkog doma.

“Ako se to desi, bit će to novo kršenje zakonodavstva o budžetu i o Vladi”, dodao je.

Premijer Nikšić je na jučerašnjoj pres-konferenciji najavio, naime, da će on iskoristiti ovlašćenja te sa saradnicima pripremiti i u parlamentarnu proceduru uputiti budžet za 2013. s obzirom na to da se na sjednicu Vlade, na kojoj je jučer ujutro trebalo raspravljati o budžetu, nije pojavilo osam ministara pa sjednica nije ni održana.

Izostali su ministri iz Stranke demokratske akcije, Narodne stranke “Radom za boljitak” i Hrvatske stranke prava.

Premijer je na navedenoj pres-konferenciji (ne)usvajanje budžeta doveo u direktnu vezu s nastavkom aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, čiji bi izostanak doveo do blokade u Federaciji.

U jučerašnjem dijelu 17. redovne sjednice Predstavničkog doma, na momente u sjeni informacija o neodržavanju Vladine sjednice, odobreno je nekoliko predloženih novih federalnih zakona ili izmjena aktuelne legislative.

Materija tih zakona su Porezna uprava FBiH, sudovi, zaštita od nasilja u porodici te liječništvo, sestrinstvo i primaljstvo.

Sjednica će danas biti nastavljena raspravom o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mikrokreditnim organizacijama.

Fena/Informer.ba