Crna hronika Vijesti

Prijedlog za određivanje pritvora za Čolaka, Muminovića i Muratija

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Almasa Čolaka (1982) nastanjenog u Mostaru, Elvisa Muminovića (1979), nastanjenog u Sarajevu i Jasmina Muratija zvanog “Miki Šok” (1962), također nastanjenog u Sarajevu, a koji se sumnjiče da su počinili krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama.

Osumnjičeni Čolak se tereti da je od njemu poznate osobe u Republici Srbiji kupio opojnu drogu “heroin” u količini od oko 780 grama, koju je zatim 4. juna i 25. juna 2011. godine prenio u putničkom automobilu marke “toyota” preko graničnog prelaza “Uvac” i na taj način ovu drogu nelegalno unio u BiH.

Muminović se tereti da je pomenutu drogu 28. juna preuzeo radi dalje prodaje, a potom je predao osumnjičenom Murati Jasminu, koji je istog dana dio od preuzete količine prodao dvjema osobama.

Nakon što su osumnjičeni predati nadležnom tužiocu koji ih je ispitao, tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjera pritvora za osumnjičene u trajanju od mjesec dana.

Ova mjere zatražene su zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu i uticati na svjedoke u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenje istrage, kao i izvršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike u izvršenom krivičnom djelu, ali i zbog postojanja bojazni da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo koje im se stavlja na teret, za koje se može izreći kazna zatvora pet godina ili teža kazna.

 

Onasa/Informer.ba