Crna hronika Udarno Vijesti

Prijedor: Starica zapalila krevet i ugušila se u dimu

Danica Vranješ (74), mještanka Donjih Orlovaca kod Prijedora, ugušila se od dima u požaru koji je jučer ujutro oko 6.30 sati izbio u kuhinji njene porodične kuće u ovom naselju.

Beživotno tijelo starice iz kuće su izvukli vatrogasci koje je pozvao Stanko Vranješ, djever nesretne žene. Kaže da ga je o požaru jučer ujutro obavijestila Danicina komšinica. Do njene kuće dotrčao je u pidžami i uz pomoć komšije uspio je provaliti vrata. Ipak, u kuću nije mogao, jer je sve bilo puno dima.

Ništa se nije vidjelo, pucala su i stakla na prozorima. Nakon samo nekoliko minuta stigli su i vatrogasci. Jedan od njih uletio je u kuću s baterijom i izvukao napolje mrtvu Danicu. Sva je bila crna od gara, kao da ju je neko provukao kroz dimnjak. Jadnica, ugušila se od dima, jer na njoj ništa nije izgorjelo ” ispričao nam je vidno potreseni Stanko.

Pretpostavlja da je baka Danica namjerno zapalila kuću jer je isto pokušala i prije sedam-osam dana, kada je zapalila dva mala jastuka koja je, kad je vidjela da gore, izbacila kroz prozor.

Rekla je i jučer (prekjučer, op. a.) da će se zapaliti. Govorila je i da neće dugo. A sve je počelo nakon što joj je u februaru umro suprug Dušan i ona ostala sama. Samoću je teško podnosila, kao i bolest ” kazao je Stanko, koji je sličnu priču jučer nakon intervencije vatrogasaca ispričao i policiji.

U policiji nam je jučer potvrđeno da detalja o uzroku požara još nema kao i da je istraga o ovom slučaju u toku. Ipak, saznajemo da je u ovom slučaju najvjerovatnije riječ o suicidu, što nam je jučer potvrdila i Nikolina Balaban, patolog Opće bolnice u Prijedoru.

Utvrđeno je to pregledom leša, ali i prostorije zaključane kuće u kojoj nije bilo nikakvih tragova gašenja požara. U protivpožarnoj inspekciji saznajemo da je starica najvjerovatnije prvo zapalila posteljinu kojom se pokrivala, nakon čega je vatra zahvatila i njen krevet.

Posjetila je kćerka

Dan prije nesreće s Danicom je cijeli dan provela njena kćerka Radmila. Kazao je to Dragan Mršić, Radmilin suprug i Danicin zet, koji priča da se porodica svakodnevno brinula o starici.

Nahranila ju je, okupala i tek uvečer otišla. Jutros ( jučer ujutro, op. a.) čuli smo za strašnu vijest. Iako je najavljivala da će to uraditi, nismo mogli vjerovati. Svi smo u šoku ” rekao nam je jučer Mršić.

 

Avaz/Informer.ba