Izdvojeno Politika Vijesti

Prijemom u Predsjedništvu BiH obilježen Dan državnosti

Svečanim prijemom u Predsjedništvu BiH, čiji su domaćini bili predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović večeras je obilježen 25. novembar – Dan državnosti BiH.

Prijem je otvoren intoniranjem himne BiH te prigodnim govorima članova Predsjedništva BiH  Komšića i Izetbegovića.

Komšić je podsjetio na važnost ovog datuma kao i na činjenicu da samo jedan dio BiH proslavlja ovaj datum.

“Ako nekome nije jasno zašto treba poštovati 25. novembar kao važan datum za BiH neka se samo osvrne na činjenice koje se mogu sažeti u četiri riječi: BiH, sloboda, antifažizam i jednakost. Poredajte ih kako hoćete. Meni sve imaju istu težinu. Svaki pokušaj da se odustane od bilo koje od ovih riječi, a tako i svega onoga što predstavlja 25. novembar 1943. donosi velike probleme i nevolje, uključujući i ratne strahote u BiH”, rekao je Komšić.

U izjavi novinarima istakao je da ne vidi ni jedan logičan i normalan razlog zašto se 25. novembar ne bi obilježavao u cijeloj zemlji.

“Na ovoj poziciji na kojoj sam čujem dosta pametnih stvari, ali i gluposti. Neki dan sam čuo i pročitao jednu od najvećih u posljednje vrijeme. Milorad Dodik se u jednom dijelu rečenice poziva na antifašizam i borbu u II Svjetskom ratu, a u drugom dijelu rečenice negira jedan od najvažnijih datuma u toj antifašističkoj borbi. Nema logike. A onda zaključite da je sve stvar politikanstva i taktiziranja i da to nema nikakve veze sa zdravom logikom”, pojasnio je Komšić.

Izetbegović je u prigodnom govoru zahvalio gostima što svojim prisustvom odaju poštovanje prema jednom od najvažnijih datuma u istoriji BiH.

“Pola stoljeća nakon ZAVNOBiH-a, BiH je ponovo bila meta fašista koji su je željeli izbrisati sa karte svijeta, ali u tome nisu uspjeli”, podsjetio je Izetbegović.

Ni predstavnici međunarodne zajednice ne vide razlog zbog kojeg ovaj datum ne bi bio obilježavan u cijeloj BiH.

“Večeras su ovdje svi evropski ambasadori. Kada je u pitanju OHR, on ima svoje Vijeće za implementaciju mira koje je, prije mog dolaska, odlučilo da ima tri dana praznika: 1. januar, 1. maj i 25. novembar. I vidite, tu su svi ambasadori PIC-a”, izjavio je Feni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Dodao je da BiH može biti ponosna na atifašističku borbu te da ne zna zašto se ovaj datum ne obilježava u cijeloj BiH.

“Vidite, čak je zasjedanje ZAVNOBiH-a bilo na teritoriji današnje Republike Srpske”, kazao je Inzko.

Zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore je u izjavi za Fenu istakao da ne vidi ni jedan politički, diplomatski ili zakonski razlog zbog kojeg RS-a ne obilježava ovaj datum.

“Neman nikakvih dilema da je ovo legalan praznik BiH”, kazao je Moore.

Šef Delegacije EU Peter Sorensen rekao je da je na BiH da odluči koje će praznike proslavljjati.

“Pozvan sam od Predsjedništva BiH na ovaj prijem i kao diplomata sam se odazvao, a ostale probleme treba prepustiti političarima da riješe“, rekao je Sorensen.

Prijemu je prisustvovalo oko 500 zvanica iz političkog, diplomatskog i javnog života BiH.

Treba reći i da su Komšić i Izetbegović pozivnice za ovaj prijem poslali i rukovodstvu, političarima i predstavnicima Republike Srpske, ali su oni, ponovo, ignorirali poziv.

 

Fena/Informer.ba