BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Prijeti li nam mrak? Zalihe uglja sve manje: Elektroprivreda BiH u najvećoj krizi od rata

Situacija u kojoj se trenutno nalazi Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, izuzimajući ratni period od 1992. do 1995. godine, najteža je od postojanja Elektroprivrede BiH, saopćeno je danas iz te kompanije.

Uslijed loše hidrološke situacije, najlošije u posljednjih 60 godina, već izvjesno vrijeme JP EPBiH u proizvodnji električne energije uglavnom je oslonjeno na termokapacitete – termoelektrane “Tuzla” i “Kakanj”. U proteklim danima, zbog obilnih snježnih padavina, ovaj problem je dodatno izražen.

Iz Elektroprivrede BiH navode da su termoelektrane “Tuzla” i “Kakanj” u maksimalnom pogonu, ali upozoravaju da se zalihe uglja  smanjuju i da je doprema novih zaliha otežana zbog problema u transportu.

Depoi uglja u termoelektranama su pod snijegom i zaleđeni, a otežan je vertikalni i horizontalni transport u termoelektranama. U vanrednim uvjetima rade i rudnici.

“Uprkos tim okolnostima, za JP Elektroprivreda BiH prvi prioritet su bh. građani. Domaćinstva neće ostati bez napajanja električnom energijom”, ističe se u saopćenju.

JP Elektroprivreda BiH otkazala je izvoz električne energije po osnovu ranije zaključenih ugovora i fokusirani su u potpunosti na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Interventne ekipe, kako se dodaje, u punoj su  pripravnosti. I pored izrazito loših vremenskih uvjeta kvarovi na elektrodistributivnim mrežama se otklanjaju u rekordnom roku.

“Snabdijevanje kupaca električnom energijom je stabilno”, navode iz EPBiH.

Upozoravaju da će situacija postati zabrinjavajuća  ukoliko se obistine prognoze o novim padavinama, a da se pritom ne omogući neometana doprema novih količina uglja u termoelektrane.

Stoga, JP Elektroprivreda BiH poziva sve relevantne institucije i preduzeća da omoguće dopremu novih količina uglja u termoelektrane “Tuzla” i “Kakanj”.

Upućuju  i apel građanima da potrošnju električne energije reduciraju i na taj način pomognu u lakšem prevazilaženju posljedica vanrednih okolnosti i sprječavanju njihovog intenziviranja, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP EPBiH.

 

Fena/Informer.ba