Politika Udarno Vijesti

Prijetnje iz RS-a nakon odluke u predmetu “Dobrovoljačka”: Odzvonilo je Sudu i Tužilaštvu BiH

Nakon što je Tužilaštvo BiH donijelo odluku o obustavljanju istrage u predmetu “Dobrovoljačka” oštre reakcije pristižu iz RS.

Cilj odluke Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage jeste da “zaštiti zločince i opravda zločin, kao i pokušaj amnestije političkog i vojnog vrha u Sarajevu za početak rata”, smatra srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

“Siguran sam, međutim, da to sve sigurno neće proći jer istina se ne može sakriti. Ona danas nije potpuno izašla na vidjelo, ali hoće”, rekao je Radmanović.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je danas da “Sarajevo nastavlja politiku ‘pranja’ od bilo kakve krivice za rat i zločine počinjene nad Srbima i Hrvatima”.

“Na taj način želi da prigrabi pravo na BiH za sebe, jer su svi drugi, prema  Bošnjacima, zločinci, agresori i genocidni. Treba znati da su događanja u Dobrovoljačkoj ulici, Sijekovcu, ubistvo svata na Baščaršiji – bila uperena protiv srpskog naroda”, rekao je Vasić.

“Naredba Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u predmetu ‘Dobrovoljačka’ znači da je potrebno definitivno odustati od Suda i Tužilaštva BiH i ukinuti njihovo finansiranje”, ocijenio je Vitomir Popović.

On je rekao da je “potpuna farsa da Srbi očekuju bilo šta od Tužilaštva i Suda BiH i da je sada potrebno vidjeti koji mehanizmi postoje za vođenje postupaka u Republici Srpskoj”.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić smatra da je odluka Tužilaštva BiH “zaprepašćujuća”.

“I dalje se posredstvom pravosudnih institucija BiH nastavlja obračun sa Republikom Srpskom i Srbima u BiH. Vjerujem da institucije RS neće prihvatiti takav stav Tužilaštva BiH i da će biti još glasnije i upornije u zahtjevu za rekonstrukcijom tih institucija”, rekao je Đokić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić ocijenio je da je obustavljanjem istrage u predmetu “Dobrovoljačka” Tužilaštvo BiH pokazalo da “apsolutno nema kredibilitet da se bavi ovim pitanjima i da je ovoj slučaj samo potvrdio činjenicu da ovakvim radom zajedničke institucije ograničavaju perspektivu BiH kao države”.

“Da toliko dokaza, snimaka, izjava svjedoka nije bilo dovoljno za optužnicu – neshvatljivo je svakom razumnom čovjeku”, rekao je Džombić.

Odluka o obustavi istrage pokazuje da je potpuno jasno da je “odzvonilo Sudu i Tužilaštvu BiH u današnjem statusu” i da je  hitno neophodno “napustiti ovakav model pravosuđa”, smatra  Drago Kalabić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman izjavio je da je odavno trebalo shvatiti da pravo i pravda “ne stanuju” u pravosudnim institucijama na nivou BiH i da je očigledno da je odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u slučaju “Dobrovoljačka” donesena pod političkim pritiskom određenih struktura iz Sarajeva.

 

Srna/Informer.ba