Region Vijesti

Prijetnje smrću uoči gay parade u Beogradu

Za 6. oktobar ove godine, kada je u glavnom gradu Srbije zakazano održavanje manifestacije “Parada ponosa Beograd 2012”, zakazano je i održavanje više skupova koje će organizivati desničarske organizacije poput “Dveri”, “Obraz” i “Udruženja ratnih veterana”, potvrđeno je za agenciju Anadolija iz MUP-a Srbije

Održavanje “Parade ponosa Beograd 2012” u prijestonici Srbije postalo je neizvjesno nakon što su brojne organizacije zatražile zabranu okupljanja LGBT populacije, najavivši da će istog dana održati paralelne skupove.

Dopisnik agencije Anadolija izvjestio je da su se na više mjesta u Beogradu pojavili grafiti kojima se pripadnicima LGBT (lezbejke, homoseksualci, biseksualci i transseksualci) populaciji prijeti smrću i poziva na zabranu održavanja njihovog skupa.

Lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma izjavio je da će održavanje “Beogradske parade ponosa” i ove godine biti zabranjeno.

Palma, čija je stranka članica vladajuće koalicije, rekao je da se nada da će održavanje ovog skupa biti zabranjeno jer, kako je ocijenio, ruši moral građana Srbije.

Medijska prevara

Srpski narodni pokret “Naši” zatražio je od srbijanskih vlasti da pod hitno zabrane održavanje manifestacije homoseksualaca “Parada ponosa Beograd 2012″.

Ističući zahtjev za donošenje Zakona o zabrani „gej prajd” propagande na teritoriji Srbije, ultradesničarska organizacija “Naši” u svom obraćanju javnosti je navela da “gej prajd interesne grupe već niz godina uz podršku i pritisak EU institucija vrše medijsku prevaru kojom se parada proglašava ustavnom obavezom, iako je riječ o grubom kršenju Ustava Republike Srbije”.

Ova ultradesničarska organizacija poručila je kako je seksualno opredjeljenje u Srbiji zloupotrebljeno.

Prevara kojom se ‘parada zla’ proglašava ustavnom obavezom države Srbije se sastoji u tome što je pod pritiskom EU lobija pravo na javno okupljanje izokrenuto u pravo na pravljenje javnih skupova promocije nemorala, a pravo pojedinca na izražavanje svog seksualnog opredeljenja je izokrenuto u pravo na masovno javno izražavanje seksualnog opredeljenja“, naveo je pokret „Naši”.

Za 6. oktobar ove godine, kada je u glavnom gradu Srbije zakazano održavanje manifestacije homoseksulaca, zakazano je i održavanje više skupova koje će organizivati desničarske organizacije poput “Dveri”, “Obraz” i “Udruženja ratnih veterana”, potvrđeno je za agenciju Anadolija iz MUP-a Srbije.

Kako je navedeno u nezvaničnoj izjavi dopisniku Anadolije iz Beograda, za sada nije poznato da li će se “Belgrade Pride 2012” održati ili neće.

To će sve zavisiti od same situacije i bezbendosnih procena, a odluka o neodržavanju će biti doneta iz vrha MUP-a“, nezvanično je rečeno iz MUP-a Srbije.

I’zem ti Evropsku uniju

Ovakvu odluku bi, kao i prethodne godine mogao da donese ministar policije Ivica Dačić, koji je ujedno i premijer Srbije.

Dačić je ranije povodom beogradske parade izjavio da održavanje ove manifestacije ne treba povezivati sa ljudskim pravima i uslovom za ulazak u EU.

“To je smešno, ima zemalja članica EU u kojima nema ove manifestacije. I’zem ti tu Evropsku uniju za koju je to (gej parada) ulaznica. S druge strane ne razumem ni one koji kažu da će poubijati učesnike gej parada i govore da je neće biti“, rekao je srbijanski premijer i ministar unutrašnjih poslova, te poručio da su se o ovom slučaju „zaneli svi i da država mora da se pita“.

Više LGBT organizacija u Srbiji i svijetu najavilo je održavanje Pride weeka , višednevne manifestacija čija je funkcija promovisanje Parade ponosa kao centralnog događaja kojim se naglašava status LGBT prava Srbiji.

Pride week je višeslojni događaj koji obuhvata edukativne, kulturne, umetničke i aktivističke sadržaje“, saopšteno je na sajtu ove manifestacije.

Prvi Pride Week u Beogradu održan je od 3. do 10. oktobra 2010. Prošle godine je bio zabranjen, a za ovu godinu od, 30.septembra do 7. oktobra, planirano je održavanje niz događaja.

Oslobođenje/Informer.ba