Izdvojeno Svijet Techno Vijesti

Priručnik za uzornog Internet građanina

Internet nam svima daje mogućnost da kažemo šta mislimo. To je nevjerovatno moćno, ali uz moć dolazi i odgovornost. Kao i kod svakog državljanstva, vaše privilegije na internetu nose sa sobom i određene odgovornosti.

„Ali, ja nisam trol”, kazat ćete. Nije dovoljno; uzoran građanin Interneta je mnogo više od onog koji ne uznemirava druge.

Evo kako da preuzmete na sebe odgovornosti svog državljanstva i postanete građanin Interneta za primjer drugima.

Šta je građanin interneta?

Državljanin interneta, kao i pripadnik bilo koje države ili nacije ili čak član male grupe, ima svoja prava, privilegije i odgovornosti. Kao korisnici interneta, mi većinom koristimo prava samoizražavanja i slobodnog protoka informacija koje dolaze do nas.

Ipak, uz ta prava dolaze i neke odgovornosti. Ne zaslužujete dnevnu dozu gledanja smiješnih snimaka na YouTubeu samo zato što ne trolujete ljude na Facebooku i ne šaljete zapaljive komentare na nečijem blogu; morate nešto da date zajednici zauzvrat.

Vaš je posao da Internet učinite boljim mjestom. Internet nam svima daje moć da pričamo otvoreno i često pod velom anonimnosti, ali sa tom moći i slobodom dolazi odgovornost da ga održavamo i postaramo se da su mjesta na kojima provodimo vrijeme u najboljem mogućem stanju. Mislite o tome na ovaj način: ljudi često kažu da ne treba da se žalite na vlasti ako ne koristite svoje glasačko pravo i mogućnost da ih (vlasti) promijenite kad se ukaže prilika za to.

Isto važi i za Internet.

Dajte svoj doprinos zajednici. Baš kao i u fizičkom svijetu, vraćanje vašoj zajednici je siguran način da će mjesta na kojima provodite vrijeme biti očuvana. Komentarišite članke na omiljenim blogovima, forumima ili grupama.

Angažujte se. Slaganje je svakako lijepa i dobrodošla stvar. Ali još je bolji konstruktivni stav neslaganja pun poštovanja. Niko ne napreduje kad se svi slažu s njim. Najviše ćete doprinijeti ako „za sto” donesete svoje ideje kao dio veće i šire diskusije. Aktivno učestvovanje svojim mišljenjem, ponuđenim alternativama i stanovištima – čak i kada se slažete – ključna je osobina dobrog Internet građanina.

Kad vam se nešto ne svidi, nemojte primoravati druge da razdvajaju vašu (ličnu) mržnju od vaše poruke – budite pozitivni i puni poštovanja, čak i kad se ne slažete. Objelodanite svoje mišljenje, podijelite iskustva koja su vas dovela do takve perspektive i ponudite alternative. Kada vam se neki članak dopadne, iskažite svoj stav i razloge za to, čak ponudite neke ideje za dalje istraživanje ili proučavanje teme.

Ne hvatajte se za negativno. Otkad Internet postoji vodi se debata da li je preovlađujući ton previše negativan. Ne dajte da vas to odvuče i budite svijetli primjer koji će drugi da slijede. Ako niste srećni načinom na koji se ređaju komentari na vašem omiljenom blogu ili tonom političke diskusije na omiljenim medijskim sajtovima, ne dajte se iznervirati. Budite umjereni i hladne glave napišite šta mislite; možda vaš komentar promeni cjelio tok dalje diskusije. Kada se suočite sa negativnošću uperenom ka vama lično, jednostavno je ignorišite. Ne pecajte se. Ne trošite energiju na nju.

Upamtite: iza svake tastature je osoba, veoma slična vama. Ovo i ne moramo da kažemo, ali najlakši način da internet ostane divno mjesto – ili čak postane bolje – jeste da, prije nego što se hrabro upustite u tipkanje po tastaturi, sjetite da imate posla sa pravim ljudima, ne samo sa slovima na ekranu. U tom smislu ponašajte se kako biste i u pravom životu. Teško je, naročito ako ste riješili da budete anonimni, ali pokušajte da poštujete privatnost drugih i oprostite im greške. Nema svako vaše iskustvo, vaše kvalifikacije ili vaš pogled na svijet.

Ne bojte se da kažete šta mislite, možda čak i „glasno” ako je neophodno, ali budite promišljeni. Imajte na umu zlatno pravilo – Čini drugima što želiš sebi.

Upoznajte se sa zajednicom prije nego što se upustite u diskusiju. Pomenuli smo kako je važno da se aktivno uključite i date svoj doprinos, ali vaš doprinos će biti dalekosežniji ako ste upoznati sa zajednicom kojoj želite da se priključite. U nekilm slučajevima od koristi je da neko vrijeme „vrebate” dok naučite fore, način izražavanja i neformalna pravila ponašanja.

Zapamtite, obraćate se privatnoj zajednici, pa prije nego što počnete da se žalite na cenzuru ili gušenje „slobode govora” podsjetite se koja od vaših građanskih prava važe na određenim mjestima. Recimo, Prvi amandman štiti samo javni govor a komentari na blogu ili postovi na Facebooku su sve sem toga, čak iako se većina sajtova trudi da svojim korisnicima pruži tu istu slobodu. Što više naučite vjerovatnije je da ćete moći pozitivno da doprineste kad počnete da „pričate”.

Uzvratite na lak način. Neki od najboljih načina da doprinesete i vratite Internet zajednici kao cjelini je i najjednostavniji. Zaštitite svoj sadržaj putem Creative Commonsa, sa otvorenom mogućnošću za linkovanje ili citiranje, čak razmotrite da upotrebite open source. I kada nudite neki projekat od koga se nadate da ćete jednom zaraditi pare, lijepo je ohrabirit ljude da ga koriste, navedu izvor i tako dalje šire vaše ideje. Time ćete dati zajednici poklon koji se dalje daruje.

Sintetišite i dijelite sopstvene ideje. Dio čitanja i upijanja informacija sa Interneta je kasnije korišćenje tih informacija za izgradnju novih ideja. Kad budete spremni da zaista uzvratite, otvorite prodavnicu ili podjelite svoje ideje sa drugima. Nađite se sa druge strane stola i budite stvaralac sadržaja umjesto korisnik.

Time ćete ohrabiriti druge autore da nastave da nude divne videe, članke i druge medije a imaćete priliku da dodate sopstveni glas i ideje tako što ćete ih dijeliti sa drugima. Ne morate da započnete blog da biste to uradili, premda je i to jedan od načina. Pridružite se nekoj društvenoj mreži, pokrenite Facebook stranicu, neka vaš Piniterest nalog bude javni. Na vama je da nađete šta vam najviše odgovara.

Budite aktivni u pitanjima koja se tiču interneta

Konačno, tu je još jedna obaveza koju bi trebalo da shvatite ozbiljno.

Bilo da učestvujete u kampanji protiv zakona poput SOPA i PIPA, proučavate ACTA – za koju mnogi vjeruju da je veća globalna prijetnja slobodi interneta od SOPA i PIPA – važno je da otvorite četvore oči i ostanete uključeni.

Ima mnogo organizacija koje rade na očuvanju slobode govora i izraza na Internetu i zalažu se za privatnost korisnika i oni bi rado dodali vaš glas svom horu. Internet je entitet koji se stalno menja i brzo razvija. Pravo pitanje je da li su, iz vaše perspektive, te promjene pozitivne ili negativne. Brojne sile lobiraju kod vlada širom svijeta da internet preoblikuju u platformu koja odgovara njihovim interesima. Bilo da su ti interesi u saglasju sa vašim ili ne, na vama je da istražujete i odlučite kako ćete reagovati.

Ovaj spisak pravila i smjernica za uzornog Internet građanina nije iscrpljujući niti to treba da bude.

Svaka zajednica ima različita pravila, svaka platforma različite uslove a svaki državljanin svoja prava. Najbolje što možete da uradite ako hoćete da budet uzorni građanin jeste da se informišete kakva prava imate na servisima koje koristite, da uzvratite onom mjerom koja vam odgovara, da budete pozitivni i kreativni, da imate na umu da je internet niz međusobno povezanih kompjuterskh sistema – uglavnom vođenih ljudskim bićima – i da se uključite u zaštitu mreže koju volite i na koju se svaki dan oslanjate.

Imate li vi neka pravila za to kako se postaje uzorni građanin neta? Kojim smjernicam se vi rukovodite kad komunicirate sa ljudima na webu, dijelite svoja mišljenja ili diskutujete o novim idejama?

Izvor: Lifehacker, Autor: Alan Henri

Informer.ba