BiH Udarno Vijesti

Privatni detektivi otkrili kako ministar iz RS-a vara suprugu

Špijuniranje bračnih partnera, tajno praćenje i provjera poslovnih partnera samo su neke od usluga koje građani Bosne i Hercegovine traže od detektivskih agencija.

No, dok u Federaciji BiH još ne postoji zakon koji regulira djelovanje privatnih detektiva, u Republici Srpskoj ta oblast je zakonski uređena. Stoga se u FBiH ne može ni pronaći zvanična detektivska agencija.

Kako se saznaje u Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH, svako detektivsko djelovanje u FBiH predstavlja krivično djelo.

Prijedlog zakona o privatnim detektivima u većem bh. entitetu u februaru 2010. godine usvojen je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Nakon nedavne sugestije federalnog ministra policije Predraga Kurteša, taj akt ponovo je u istovjetnom tekstu predviđen da se razmatra i na sjednici Doma naroda, ali je prekjučer ta tačka skinuta s dnevnog reda, piše Dnevni avaz.

Prema tom prijedlogu, da bi neko mogao biti privatni detektiv na području FBiH, mora biti državljanin BiH, imati najmanje višu školsku spremu, položen stručni ispit za detektiva, biti fizički i duševno sposoban, da mu se ne sudi li da nije osuđivan za krivično djelo za koje je izrečena zatvorska kazna, osim onih počinjenih u saobraćaju.

Zabranjen je koristiti uređaje za elektronička snimanja i prisluškivanja, kao i vršiti detektivske poslove za domaće i strane odbrambene, sigurnosne i protuobavještajne službe. Privatni detektivi, kako se navodi u Prijedlogu zakona, smiju nositi vatreno oružje, ali samo kratke cijevi, odnosno oružje čija cijev ne prelazi 20, a cijelo oružje 30 centimetara, poput pištolja “glock”.

U MUP-u RS ističu da su u manjem entitetu zvanično registrirane samo dvije detektivske agencije, po jedna u Banjoj Luci i Milićima. No, broj onih koji obavljaju detektivski posao, daleko je veći te gotovo da nema grada u RS da nema barem jednu privatnu detektivsku agenciju.

Tragični slučajevi

Samo u Banjoj Luci posluju agencije “Eliot Ness”, “Dosije Iks”, “Bond”, “Wolf”, “Sector”, “Star” i “007”, a mnoge od njih pod okriljem zaštite lica i imovine ili prijevoza novca obavljaju i detektivsku djelatnost. U Brčkom je najangažiranija agencija “Konstantin” te u Doboju “Kobra”.

Privatni detektiv iz Banje Luke Stevan A. kaže za Avaz da najviše posla imaju kada ih stranka angažira da provjere poslovne partnere, odnosno način poslovanja neke firme s kojom sarađuju ili imaju u planu ostvariti poslovnu saradnju.

S obzirom na to da takve vrste usluga najviše koštaju, u ovakvim slučajevima stranke su imućni ljudi, koji su privatni biznismeni i mogu izdvojiti veće novčane iznose kako bi dobili tražene podatke.

Naravno, uvijek su najinteresantnije priče o provjeri navodne preljube u koju sumnja jedan od bračnih parova. Profili takvih stranaka koje nas angažiraju, vrlo su različiti. Nekada su to mlade osobe u dvadesetim godinama, koje su tek ušle u brak, a nekada i stariji od 60 godina, koji iza sebe imaju već nekoliko brakova pa su sve prošli i sada u sve sumnjaju‘, kaže Stevan A.

On objašnjava da je diskrecija uvijek zagarantirana zbog čega detektive unajmljuju i javne ličnosti.

Imali smo slučaj da nas je angažirala supruga jednog ministra iz RS, jer je sumnjala da je muž vara sa mnogo mlađom ženom. Ispostavilo se da je bila u pravu, o čemu smo joj predočili i fotografije. No, ona nakon toga ništa nije poduzela i nastavili su živjeti kao da se ništa nije desilo.

S druge strane, imali smo i tragične slučajeve, kada su nas angažirali prijatelji jednog mladića kako bi mu dokazali da ga supruga vara. Nedugo nakon što su mu donijeli dokaze koje smo prikupili, on je izvršio samoubistvo‘, ispričao je Stevan A.

Više kockara nego preljubnika

Privatni detektiv Stevan A. naglašava da je bilo i dosta slučajeva u kojima je sumnja u prevaru bila neopravdana.

Dešavalo se da žena posumnja da je muž vara, jer im iz porodičnog budžeta nestaje novac, za koji ona posumnja da je potrošen na ljubavnicu. Više puta se u takvim slučajevima ispostavilo da je u pitanju kocka, a ne preljuba‘, navodi Stevan A.

Sve je moguće 

Univerzitetski profesor iz Banje Luke Duško Vejnović, koji je objavio i jedinu publikaciju o ovoj temi u BiH “Privatna detektivska djelatnost”, pojašnjava da postoje određene rupe u zakonu, koje omogućavaju malverzacije i zloupotrebe.

Na pitanje je li moguće da neka stranka angažira privatnog detektiva da prati državnog ili entitetskog funkcionera, Vejnović odgovara: “U današnje vrijeme, svako traženje moguće je uspostaviti.

Agencije iz RS angažirane u FBiH

Prema riječima Samira Čajića, direktora Agencije za zaštitu ljudi i imovine “Cibos” iz Sarajeva, svi oni koji se bave poslom kojim i on, zainteresirani su da se detektivska djelatnost zakonski uredi i u FBiH.

Mi bismo željeli svojim klijentima ponuditi i taj dio usluge. Nažalost, ne možemo se baviti tom djelatnošću, ali pouzdano znam da su neke agencije iz RS angažirane u FBiH da obave detektivski posao, jer njih štiti Zakon o detektivskoj djelatnosti‘, kaže Čajić.