Crna hronika Udarno Vijesti

Privedeno najmanje šestoro prevaranata: Navodili građane da ulažu u fiktivne firme

Najmanje šest osoba danas je privedeno zbog sumnje da su učestvovali u takozvanim piramidalnim prevarama, koje se odnose na novčane transkacije, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Zajedno sa policajcima MUP-a Republike Srpske pripadnici Federalne uprave policije (FUP) izvršili su tokom današnjeg dana pretrese na sedam lokacija.

“Šest pretresa je izvršeno u gradovima Federacije BiH, dok su policajci iz Republike Srpske izvršili pretres u Prnjavoru. Pretreseni su objekti u Sarajevu, Srednjobosanskom kantonu i Zeničko-dobojskom kantonu. Privedeno je šest osoba koje trenutno saslušavaju”, kazala je Mersiha Novalić, glasnogovornica Federalne uprave policije, u kojoj zvanično nisu željeli da iznose detalje akcije.

Prema informacijama iz FUP-a, sve osobe koje su danas privedene povezane su u jednu organizaciju koja je navodila građane da ulažu u investicione fondove fiktivnih firmi.

“Oni su svi povezani. Otvorili su fiktivne firme koje su imale svoje navodne investicione fondove. Od građana je traženo da ulažu u te nepostojeće fondove, a da zauzvrat dobiju velike dividende. Profit je ostvarivan tako što su novi prevareni ‘investitori’ pokrivali gubitak ranijih ulagača”, kazao je sagovornik “Nezavisnih” iz FUP-a.

Nezvanično saznajemo da je u jednom od pretresa pretresena kuća Davora Kordića u Busovači. Davor, koji nije među privedenim licima, je brat Darija Kordića, bivšeg potpredsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosna, kojeg je Haški sud zbog zločina nad Bošnjacima osudio na 25 godina zatvora.

U FUP-u su objasnili da više pojedinosti o ovoj akciji ne mogu iznositi jer ona još nije završena.

Informer.ba