Politika Udarno Vijesti

Privremeno finansiranje jasno, ostalo nepoznanica

Institucije BiH u prva tri mjeseca iduće godine biće na privremenom finansiranju, kako se dogovrilo šest stranačkih lidera, ali je nejasno da li će uopšte biti usvajan budžet za ovu godinu.

Stranački sporazum različito tumače u institucijama koje kreiraju, predlažu i usvajaju budžet, pa je ostalo nejasno ko će učiniti prvi korak. Na sastanku predsjednika SDA, SDP-a, SNSD-a, SDS-a, HDZ BiH i HDZ 1990 postignut je sporazum da do kraja godine bude usvojen budžet za 2011. godinu na bazi izvršenja u ovoj godini, a potom i odluka o privremenom finansiranju za tri mjeseca iduće godine.

Ovo su na konferenciji za novinare u srijedu jasno rekli lideri stranaka, a opet juče potvrdili u SDS-u te HDZ 1990.

Međutim, Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, juče je rekao da nema budžeta za 2011. godinu, ali da može biti donesena odluka o privremenom finansiranju na bazi izvršenja iz prva tri mjeseca ove godine.

“Danas je 29. decembar i ne može biti donesen budžet za ovu godinu. Budžet za 2012. godinu treba da donese novi saziv Vijeća ministara BiH”, kazao je Komšić.

Sa druge strane, u Ministarstvu finasija i trezora BiH rekli su da su juče kasno poslijepodne uputili u Predsjedništvo BiH sve što je stranačkim sporazumom dogovoreno.

“U Predsjedništvu se nalazi budžet za 2011, koji im je vratio bh. parlament. Kada od nas dobiju kolika je bila potrošnja za ovu godinu, mogu uputiti modificiran budžet u parlament”, rekli su u Ministarstvu finansija i trezora.

Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, istakao je da budžet za 2011. godinu mora biti usvojen do subote u ponoć jer ne može biti usvajan u 2012. godini.

“Ne može biti donesena odluka o privremenom finasiranju za tri mjeseca 2012. godine bez budžeta za 2011. godinu. Tek od tog budžeta ide četvrtina sredstava za privremeno finansiranje“, rekao je Kasumović.

Napomenuo je da posljednja ovogodišnja odluka o privremenom finansiranju, koje je bilo prisutno cijelu godinu, važi do 31. decembra, ali se računi plaćaju do sredine januara.

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, koji je bio domaćin sastanka lidera, rekao je juče da je danas sjednica kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH o budžetu.

Denis Bećirović i Ognjen Tadić, predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazali su juče da sjednica ne može biti zakazana dok ne dođu materijali iz Predsjedništva BiH.

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, govoreći o budžetu za 2012. godinu, rekao je da će sigurno biti problema, ali će to biti posao novog saziva Vijeća ministara BiH. Dodao je da je Vjekoslav Bevanda, koji je juče predložen za mandatara, dobar stručnjak za finansije i da je važno da sa 3. januarom neće biti isključene institucije BiH iz finansiranja.

 

Nezavisne/Informer.ba