Politika Udarno Vijesti

Priznanje novih libijskih vlasti u nadležnosti Predsjedništva BiH

Priznanje neke strane vlade je u nadležnosti Predsjedništva BiH, a u slučaju događaja u Libiji takve odluke još nema, izjavio je danas u razgovoru za Fenu pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodnopravne i konzularne poslove Zoran Perković.

Sve dok se takva odluka ne donese, za MVP BiH stanje je kao i dosad. Sve diplomate, sukladno Bečkoj konvenciji, uživaju zaštitu u zemlji primaocu, naglasio je Perković.

Naime, na jučerašnjim demonstracijama libijskih državljana u Sarajevu traženo je od bh. vlasti da uskrate gostoprimstvo libijskom ambasadoru Salemu Finniru,jer je on čovjek režima i više ne predstavlja libijski narod“. Kako su izvijestili neki bh. mediji, Finnir je jučer oko 14.30 sati napustio zgradu Ambasade.

Prema svim izvještajima, režim Muamera Gadafija se nalazi pred potpunim slomom i sve više zemalja priznaje novu vlast. Na jučerašnjim protestima u Sarajevu, demonstranti su u zgradi libijske ambasade skinuli državne simbole koje je koristio režim Muamera Gadafija, a istaknuli simbole koje koriste revolucionari.

Perković naglašava da je isticanje simbola neke zemlje njena unutarnja stvar. Po njegovim riječima, zamjenu simbola na zgradi Ambasade u Sarajevu izvršio je dio diplomatskog osoblja iz same Ambasade.

Perković nije imao informaciju da li je u ovom trenutku ulica u kojoj se nalazi zgrada Ambasade BiH u Tripoliju pod kontrolom Gadafijevih lojalista ili revolucionara, ali su prema informacijama pristuglim do sinoć objekat ambasade, kao i rezidencija ambasadora, bili neoštećeni i nije bilo nikakvih upada ili provala.

Također, prema posljednjih informacijama dobijenim sinoć, među građanima BiH koji žive u Tripoliju i okolini nije bilo povrijeđenih niti su im bili ugroženi život.

Prema nepouzdanim podacima, navodi Perković, u Tripoliju i okolini ima između 100 i 130 bh. građana.

 

Fena/Informer.ba