Izdvojeno Politika Vijesti

Problemi oko raspodjele pozicija u RS-u

Podela fotelja u vijeću ministara Bosne i Hercegovine bit će prioritetni zadatak političara nakon povratka sa godišnjih odmora. Osim pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara, u podjeli “plijena” posebno će biti atraktivna ministarstva vanjskih poslova, finansija i sigurnosti, koja bi, kako piše “Blic”, zbog principa rotacije “trebala“, a i ne moraju, pripasti strankama iz RS.

Prema istom izvoru lider SDS-a Mladen Bosić sebe vidi kao najozbiljnijeg kandidata za budućeg šefa bosansko-hercegovačke diplomatije. Međutim, “Blic” tvrdi da se Bosić zbog ove ponude koalicionog partnera Milorada Dodika našao u ozbiljnim mukama, jer je svjestan da neće moći jednako da šefuje i ministarstvom i strankom.

Naime, Bosić se navodno plaši da bi preuzimanjem obaveza u MVP ugrozio poziciju u stranci, posebno nakon što su pojedinim članovima SDS ukinute sankcije OHR-a i koji jedva čekaju da preuzmu kormilo SDS-a. U tome navodno prednjači Mirko Šarović koji nikako ne može da se pomiri samo s pozicijom člana Glavnog odbora SDS-a.

I u SNSD-u su sve glasniji zahtjevi da se dogovori i podjela funkcija izvrše “pravedno“. Planove im remeti, tvrdi “Blic” , posebno mrsi dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić koji nema ambiciju da se bavi poslaničkim poslom i koji ni po koju cijenu ne pristaje da mu Drago Kalabić bude šef.

Za razliku od Špirića, Sredoje Nović ne bi trebalo da brine da li će ostati na ministarskoj poziciji. Nović navodno uživa veliku podršku Milorada Dodika, zbog čega je sasvim izvjesno da će se u ime SNSD-a ponovo u Vijeće ministara BiH.

 

Informer.ba