BiH Vijesti

Procesuiranje ratnih zločina dogođenih u Nevesinju

Prikazivanjem rada na jednom pravosnažno okončanom predmetu ratnih zločina na području Nevesinja, Tužilaštvo BiH prezentovalo je predstavnicima ove lokalne zajednice svoj rad u ovim slučajevima.

Na okruglom stolu u Nevesinju predstavljena je istorija, organizacija i način rada Posebnog odsjeka za ratne zločine Tužilaštva BiH, struktura predmeta koji se odnose na područje Nevesinja i okoline, kao i dinamika rada na predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu BiH.

Učesnicima okruglog stola, među kojima su bili predstavnici lokalnih vlasti, medija, policije, udruženja koja okupljaju žrtve ratnih zločina, opisan je način i dinamika rada na jednom predmetu ratnih zločina koji obuhvata proces istrage, podizanje optužnice, suđenje, te izricanje prvostepene i pravosnažne presude.

Cilj ovog skupa je da se građanima i predstavnicima lokalne zajednice pojasni način rada agencija za provođenje zakona, te cjelokupni složeni proces rada na predmetima ratnih zločina, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U prezentacijama je prikazana složenost rada na predmetima ratnih zločina, obimnost provođenja istrage, potreba za saslušanjem velikog broja svjedoka u jednom predmetu, te prikupljanje velikog broja dokaza.

Organizator okruglog stola u Nevesinju je Helsinški odbor za ljudska prava Republike Srpske.

Zbog važnosti procesa približavanja pravosudnih institucija koje rade na predmetima ratnih zločina u BiH lokalnim zajednicama, predstavnici Tužilaštva BiH učestvovali su na više konferencija i okruglih stolova posvećenih približavanju lokalnim zajednicama, a slične aktivnosti biće nastavljene i ubuduće.

 

Srna/Informer.ba