Svijet Udarno Vijesti

Procurila fotografija švedskog kralja u orgijama

Mile Marković (49), bivši bokser i gangster, kako ga nazivaju u Švedskoj, došao je u žižu interesovanja svjetske javnosti kada je potvrdio da posjeduje kompromitujuće fotografije i snimke švedskog monarha Karla Gustava XVI na orgijama sa djevojkama u striptiz klubu u Stokholmu. Prošlog petka, švedski list “Ekspresen” objavio je jednu od tih fotografija, koja se pojavila na jednom internet forumu.

Mile Marković bio je i jedan od glavnih izvora za knjigu “Razuzdani monarh”. Mile već godinu dana tvrdi da će u javnost pustiti te fotografije uz dobru nadoknadu.

Prošlog petka, švedski list “Ekspresen” objavio je jednu od tih fotografija, koja se pojavila na jednom internet forumu. Fotografiju je na forum postavila hakerska grupa koja sebe naziva “Retrospektivni kopači interneta”. Njihov član sa nadimkom Stig Brit napisao je ispod fotografije da je siguran da je kraljevo lice isječeno iz jednog televizijskog intervjua iz 1976. godine.

“Fotografija je lažna, ona ne može zasigurno biti svjedočanstvo da li je kralj bio u striptiz klubu ili nije, ipak, definitivno pokazuje da je Mile Marković lagao kada je pričao o ovim fotografijama”, rekao je forumaš Stig Brit švedskom listu “Aftonbladet”.

Mile Marković je prošle nedjelje za isti list rekao da kraljevo lice nije ubačeno na fotografiju.

“Koliko sam dokaza do sada dao da posjedujem te fotografije. To su potvrdili mediji, švedska tajna služba, mnogobrojni izdavači. Objavljena fotografija nije procurila u javnost, ona mi je ukradena. Postoji mnogo toga što još uvijek nisam rekao i što čuvam za sebe, baš zbog djevojaka sa fotografija, kojima je do sada mnogo puta prećeno”, tvrdi Mile.

Bertil Ternert, portparol švedskog dvora, pozdravio je objavljivanje informacije da je fotografija lažna.

“Napokon, neko je pokušao da potvrdi pravi izvor. Mogu samo reći da je previše ljudi vjerovalo u taj izvor”, bio je kratak Ternert.

Hakerska grupa “Retrospektivni kopači interneta” ovog septembra je otkrila da je poznati i više puta nagrađivani fotograf Terje Helesde lažirao nekoliko svojih priznatih i nagrađivanih fotografija životinja.

Sve je moguće!

Peter Magnuson, ekspert za fotografiju i Photoshop, potvrdio je da je moguće da je objavljena fotografija lažna.

“Sve je moguće. To nije tako teško uraditi. Kada pogledate kraljevo lice, vidite da je malo šire i da ima više kose. Takve se stvari mogu lako digitalno srediti. Ipak, na fotografiji se jasno vidi da se radi o kraljevim očima i ustima, čak i sjenke su na pravom mjestu“, tvrdi Magnuson i dodaje da kada bi morao da se izjasni u procentima, on misli da je vjerovatnoća da je fotografija lažna 50 procenata.

 

Vestionline/Informer.ba