BiH Udarno Vijesti

Profesori iz Srbije u školama RS-a

Memorandum o razumijevanju u obrazovanju, koji su još krajem prošle godine potpisali RS i Srbija, a tokom ovosedmične posjete Banjoj Luci ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića prvi čovjek RS Milorad Dodik podsjetio na njegovu realizaciju, odnosi se na sve nivoe obrazovanja. Jeremić i Dodik su razgovarali o tačkama memoranduma koji se odnosi na usklađivanje obrazovanja u RS i Srbiji.

Između ostaloga, ovim memorandumom omogućava se gostujuće i stalno predavanje stručnog nastavnog kadra iz Srbije u obrazovnim ustanovama RS, i obrnuto, te školovanje i stipendiranje đaka i studenata Srbije u RS, ili obrnuto.

Pored toga, RS i Srbija mogu akademski zajednički nastupati na pojedinim inozemnim takmičenjima, seminarima i stručnim konferencijama, a nostrificiranje diploma između susjedne zemlje i entiteta je gotovo stvar formalnosti.

To je potvrđeno “Dnevnom avazu” u resornom ministarstvu, uz napomenu da stavke iz memoranduma nisu obavezne za one koji, primjerice, ne žele slušati stručnjake iz regije.

Isto može uraditi i FBiH

”Isto može, zajednički s ovim potpisnicima, učiniti i FBiH, što i hoće, jer se radi o prihvatanju i usvajanju evropskih standarda u oblasti obrazovanja kojim BiH svakako ide. To je evropski kvalifikacioni okvir usvojen 2008. godine kao evropski referentni okvir za sistemsko vrednovanje obrazovnih sistema u državama EU, državama kandidatima i potencijalnim kandidatima s ciljem osiguranja brže mobilnosti tržišta rada
” – rekla je za “Avaz” Branka Rogač, službenica za informiranje Ministarstva prosvjete i kulture RS.

 

Avaz/Informer.ba