Ekonomija Izdvojeno Udarno Vijesti

Prognoze američkih ekonomista: Raspad eurozone je neminovan, bitno je minimalizirati gubitke

Američki ekonomisti John Williamson i Anders Oslund iz Instituta za međunarodnu ekonomiju “Peter Peterson” smatraju kako je raspad eurozone neminovan, a članicama ove monetarne unije sugeriraju da se počnu na vrijeme pripremati za takav scenarij kako bi se gubici sveli na minimum, prenosi Index

Dvojac smatra kako će sve zemlje biti na dobitku, odnosno minimalnom gubitku, ako eurozonu napuste “brzo i istovremeno”, uz preporuku da se zemlje potom vraćaju svojim starim valutama, a ne da stupaju u “neke nove kombinacije koje bi smisao mogle imati tek u nekim budućim vremenima”, prenosi ekonomski portal Finmarket.

Centralne banke moraju biti pametne u kontroliranju inflacije

“Bolje bi bilo da se nove novčanice ne štampaju unaprijed, jer euro može biti u prometu nekoliko mjeseci poslije izlaska neke zemlje iz zone, čime će se izbjeći panika među stanovništvom”, sugeriše Oslund.

Prvih nekoliko mjeseci kursovi novih starih valuta mogli bi biti međusobno vezani, ali centralne banke bi se morale orijntisati i na druge indikatore, poput ciljane inflacije. Upravo će hiperinflacija i valutne oscilacije biti najveći izazov za zemlje nakon eventualnog raspada eurozone, a centralne banke će u tom pogledu morati voditi maksimalno otvorenu politiku kako bi vratile povjerenje građana i ulagača, smatraju američki ekonomisti.

Podjela zajedničke imovine mogla bi biti najveći problem

Što se tiče kamatnih stopa centralnih banaka, one bi po njihovom mišljenju trebale biti konkurentne i veće od FED-ovih, kako bi se u Europu privukla sredstva investicijskih fondova te kako bi se obuzdala inflacija. U protivnom će, tvrde Oslund i Williamson, građani početi štedjeti u dolarima, koji će ostati vodeća rezervna valuta.

Kao jedan od najvećih problema u slučaju raspada eurozone vide i “podjelu imovine”, odnosno aktive koja se sada “bilježi” na bilancu ECB-a i drugih zajedničkih organizacija.

 

Informer.ba