Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Prognoze ekonomista: Manje plate – veća nezaposlenost

Ekonomski analitičari procjenjuju da će ova godina u BiH biti obilježena znatnim umanjenjem plata u privatnom sektoru, kao i padom zaposlenosti zbog evidentnijeg pada potrošnje, prouzrokovanog smanjenjem kupovne moći građana.

”Kupovni fondovi formiraju se iz dohodaka koje građana ostvaruju. Ako nema investicija s jedne, a ni privatne potrošnje s druge strane, onda nema rasta dohodaka, jer nema tražnje za robom”, objasnio je ekonomski analitičar Vjekoslav Domljan.

Prema njegovim riječima, vlasti na nivou BiH, a posebno u Federaciji BiH, ušle su u ovu godinu bez ikakvih programa za rješavanje ovih problema i nisu ponudile garancije da krizu mogu održati pod kontrolom.

Analitičar Zlatko Hurtić rekao je za ”Dnevni avaz” da podaci o opadanju kupovne moći i potrošnje ukazuju na činjenicu da se BiH nalazi u recesiji.

”Količina novca u opticaju, koja je raspoloživa za potrošnju u domaćinstvima, sve je manja. Firme, suočene sa problemima, smanjuju troškove, a nemamo ni javnih investicija u infrastrukturu preko kojih bi se potrošnja mogla generisati’‘, naveo je Hurtić.

On smatra da BiH zbog svega toga čeka pet u ekonomskom smislu veoma teških godina.

 

Srna/Informer.ba