BiH Ekonomija Udarno Vijesti

Proizvodi koje svakodnevno kupujemo sve lakši, a cijene ostaju iste

Većina proizvoda koju svakodnevno kupujemo je sve laganija, a cijene su ostale iste, tvrde u udruženjima za zaštitu potrošača i dodaju da na taj način proizvođači neprimjetno poskupljuju proizvode i pljačkaju potrošače.
Tako je, na primjer, čokolada umjesto 100 teška 80, a ona od 300 sada teži tek 250 grama, tjestenina umjesto 500, ima 400 grama, a ajvar ili kiseli krastavaci imaju različite težine koje variraju od 690 do 800 grama, u zavisnosti od proizvođača.

Pavlaka umjesto kilogram teži 800 ili 900 grama u zavisnosti od marke, a težina hljeba varira od 400, 500, 600 grama pa do kilograma.

Najzanimljivije su gramaže čipsa, koji umjesto 40 sada teži 35 grama. Na nekim vrstama iako na polici pored cijene piše da ima 35 grama, na poleđini vrećice stoji da je težina svega 29 grama.

Smrznuto povrće za supu umjesto 500 teško je 400 grama, a čak i vrećica gotove supe, koja je do sada bila dovoljna za četiri osobe, sada može napuniti tek tri tanjira.

Murisa Marić, direktor Udruženja građana “Don” iz Prijedora, potvrdila je da je trend smanjenja gramaže na proizvodima započeo prije dvije godine, ali da je posebno izražen ove godine.

Trend smanjenja gramaže posebno primjetan u posljednje vrijeme, gotovo kod svih proizvoda, kazala Marićeva

Dragovan Petrović, predsjednik Pokreta potrošača RS, kazao je da je smanjenje gramaže klasičan marketinški trik, kojim proizvođači zarađuju na potrošačima.

Umjesto da dignu cijene, proizvođači smanje gramažu i kupac, navikao da kupuje određeni proizvod, gleda cijenu i stalno kupuje isti proizvod ne sluteći da upravo plaće skuplje“, kazao je Petrović.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH, kazao je da se više skoro nijedan proizvod ne može naći u pakovanju od kilograma.

Gordana Kos, rukovodilac kontrole u fimri “Vitaminka” iz Banjaluke, kazala je da se u ovom preduzeću posebna pažnja posvećuje gramaži i da sva njihova pakovanja imaju i do 10 grama više proizvoda nego što piše na deklaraciji.
Naša standardna težina je 690 grama po tegli i tako je posljednjih deset godina. Prije deset godina je bila, mislim, veća za oko deset grama. Bitno je da je težina onolika kako piše na deklaraciji“, kazala je Gordana Kos.

Nezavisne/Informer.ba